Recomandări Înapoi

Maria Callas - O divă a tuturor timpurilor - Arpeggio, 5 octombrie

Publicat: luni, 2 Octombrie 2017 , ora 13.53

Cea mai mediatizată dintre sopranele timpului, Maria Callas continuă să fie considerată și astăzi cea mai tulburătoare cântăreață din lume, o voce și o legendă care încă fascinează, despre care încă se scrie.

Într-una dintre cele mai scurte cariere - mai puțin de două decenii - a creat momente unice în istoria operei, dezvăluind infinite nuanțe ale artei sale interpretative, într-un repertoriu care a acoperit întreaga gamă de roluri feminine: de la cele lirico-lejere la cele destinate sopranelor dramatice și chiar mezzosopranelor. Regizori celebri precum Luchino Visconti și Franco Zeffirelli au imaginat-o în montări fastuoase. Mari dirijori ca Leonard Bernstein, Tullio Serafin, Carlo Maria Giullini, Herbert von Karajan i-au condus evoluțiile artistice spre triumfuri repurtate pe marile scene ale lumii.

Astăzi și cei mai puțini avizați în operă îi recunosc vocea cu coloritul său timbral unic. Mult prea capricioasă divă, renumită pentru gesturile sale necivilizate față de colegii de scenă, Maria Callas și-a acceptat cu greu unii parteneri. A făcut un cuplu admirat cu Giuseppe di Stefano. Tenorul a devenit partenerul Mariei Callas în anii '50, cântând, în special, pe scenă la Teatrul Scala din Milano, dar și în câteva înregistrări. Maria Callas l-a preferat și pe Nicolai Gedda - tenorul cu cea mai bună tehnică și cu cel mai rafinat simț al stilului. Deși au cântat pe scenă doar în concerte, Maria Callas și Nicolai Gedda au format un cuplu apreciat de casele de discuri. Herbert von Karajan i-a preferat pe cei doi artiști în înregistrările cu operele pucciniene "Boema" și "Madama Butterfly".

Joi, 5 octombrie 2017, de la ora 11.00, la "Opera și vedetele ei" o veți asculta pe Maria Callas în duet cu cei doi tenori: Giuseppe di Stefano și Nicolai Gedda.

Jeanine Costache