Evenimentele săptămânii Înapoi

Mari interpreți pe scena de la Royal Albert Hall

Publicat: vineri, 9 August 2019 , ora 13.12

Orchestra "West Eastern Divan" condusă de Daniel Baremboim va concerta luni 12 august în cadrul Festivalului BBC Proms și o va avea invitată pe pianista Martha Argerich.

Radio România Muzical va transmite în direct de la ora 21,30 acest concert de excepție în care îi veți putea admira pe cei doi mari maeștri ai artei interpretative mondiale.

Daniel Barenboim este muzicianul care a primit în anul 2000 titlul de "Dirijor pe viață" al Capelei de Stat din Berlin, un interpret original, care abordează muzica într-un mod cu totul personal. El este fondator al orchestrei West-Eastern Divan care va evolua pe scena de la Royal Albert Hall și care reunește în fiecare vară în jur de 80 de tineri instrumentiști din Israel, Palestina ocupată și țările arabe din vecinătate - Siria, Liban, Egipt, Iordania, care vin în Europa pentru a se perfecționa și a cânta împreună în diverse concerte și festivaluri. Acest proiect s-a născut în anul 1999 la Weimar tocmai din ințiativa pianistului și dirijorului israelo-argentinian Daniel Barenboim, conducătorul ansamblului, în colaborare cu scriitorul creștin americano-palestinian Edward Saïd, în efortul de a susține dialogul pentru pace dintre evrei și arabi.

Alături de Daniel Barenboim și Orchestra West-Eastern Divan, va urca pe scenă Martha Argerich. Ea se situează în prezent printre cei mai mari pianiști ai secolelor 20 și 21. La 16 ani a câștigat Concursul Internațional de la Geneva, dar și Concursul Feruccio Busoni la distanță de trei săptămâni unul față de celălalt, cu repertorii diferite. Din 1980 și-a început cariera de solistă concertistă, a susținut de asemenea și memorabile recitaluri solo sau în ansambluri de muzică de cameră, în special în duo. Martha Argerich a fost admirată și pentru tenacitatea cu care a susținut de-a lungul timpului diverși tineri interpreți de valoare, pe care i-a promovat în special într-un festival al său, denumit "Proiectul Martha Argerich".

Repertoriul serii de luni 12 august este pe măsura interpreților, Simfonia a VIII-a D 759 în si minor "Neterminata" de Franz Schubert, Concertul nr.1 op. 23 în si bemol minor pentru pian și orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski cu Martha Argerich în rol solistic, iar în încheiere o creație a secolului 20, Concertul pentru orchestră de Witold Lutoslawski.


Laura Ana Mânzat