Agenda de concert Înapoi

Marea muzică rusă sub bagheta maestrului Christian Badea

Publicat: luni, 8 Aprilie 2024 , ora 10.58

În serile de joi, 11 aprilie și vineri, 12 aprilie 2024, Christian Badea, prim-dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu", revine la pupitrul orchestrei pentru a dirija un program ales din marele repertoriu rus

În deschidere, Uvertura operei Ruslan și Ludmila semnată de Mihail Glinka, considerată drept chintesență a operei romantice ruse, invită publicul să plonjeze într-o lume de basm ce îmbină folclorul rusesc și filonul oriental.
Pianistul Eldar Nebolsin va fi solist al minunatei Rapsodii pe o temă de Paganini de Serghei Rahmaninov, o partitură pe cât de captivantă pentru ascultator, pe atât de dificilă și de provocatoare din punct de vedere pianistic. Discipol al celebrului Dmitri Bașkirov, Eldar Nebolsin a fost primit cu aprecieri superlative din partea criticii, caracterizat drept având o "pianistică sclipitoare ce rivalizează cu cea a celor mai mari personalități" (Gramophone Magazine).

După pauză, Suita de balet Petrușka de Igor Stravinski readuce atmosfera de basm, prin intermediul uneia dintre lucrările fundamentale nu doar ale repertoriului rus, ci din întregul secol XX.

Christian Badea s-a aflat la pupitrul a numeroase orchestre importante în săli de concerte celebre, precum Carnegie Hall, Concertgebouw, Suntory Hall și Salle Pleyel din Paris. Într-un repertoriu vast, care se întinde de la Bach și Mozart la cele mai importante creații ale secolului XX și ale compozitorilor zilelor noastre, Christian Badea a dirijat orchestre precum Royal Philharmonic și BBC Symphony din Londra, Orchestra Santa Cecilia din Roma, Filarmonica din Sankt Petersburg, Orchestra Națională din Spania, Orchestre Philharmonique din Paris, Filarmonica Cehă, Filarmonica din Tokio și multe altele, colaborând cu artiști importanți precum Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovich, YoYo Ma, Yefim Bronfman, Shlomo Mintz, Midori, Cho Liang Lin, Mitsuko Uchida, Mischa Maisky, Viktor Tretyakov și mulți alții.

Ateneul Român
Joi, 11 aprilie 2024, ora 19
Vineri, 12 aprilie 2024, ora 19
Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor CHRISTIAN BADEA
Solist ELDAR NEBOLSIN

Program
Mihail Glinka - Uvertura "Ruslan și Ludmila"
Serghei Rahmaninov - Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră, op. 43
Igor Stravinski - Suita de balet "Petrușka"

Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar