Cronici Înapoi

Madrigal - 50

Publicat: luni, 22 Aprilie 2013 , ora 13.02

50 de ani de Madrigal au fost sărbătoriți duminică 21 aprilie printr-un concert pascal la Ateneul Român. Acolo a fost și Ioana Goia, care are o legătură specială cu acest cor...

M-am născut în Madrigal, în 1989, odată cu Revoluția, din doi părinți madrigaliști, actualmente angajați ai Radioului. Înainte să merg la școală, ani de zile am asistat și, câteodată, adormit la repetiții. Părinții mi-au povestit cum maestrul Marin Constantin dirija Madrigalul spunând: "Cântați în așa fel încât să n-o treziți!"

Duminică, 21 aprilie 2013, la Ateneul Român, madrigaliști din toate generațiile s-au aflat în sală și pe scenă. Corul de acum, chiar dacă a aniversat jumătate de secol, este unul tânăr, iar imaginea lor în noile costume prezentate în premieră - marca Doina Levintza - a transmis mesajul reînnoirii constante.

«Concertul de astă seară este un moment important pentru muzica românească, dar pe mine m-a bucurat foarte mult că am văzut o serie de voci tinere. Corul Madrigal continuă să ducă tradiția lui Marin Constantin în ce privește interpretarea.»

«Cunosc Madrigalul de la înființare. Sunt prietenă cu familia Marin Constantin și vreau să spun că partea a doua a acestui concert a fost o încântare, o poezie și un lucru minunat. Pleci și te gândești la acest concert și cred că Madrigalul este într-un real progres.»

«Madrigalul trăiește și aceasta mă bucură pentru că cei care astăzi se află în Madrigal și-au adus și ei aminte de trecut și încearcă să țină trecutul acum. Toate acestea ne călăuzesc spre ființa adevărată a muzicii, care are, cum spunea George Enescu, virtuți consolatoare.»

Concertul cu program pascal al Madrigalului a inclus și un moment inedit. Proiectul Cantus Mundi, inițiat de Ion Marin, își propune educarea copiilor la nivel național prin muzică. Pe scenă au urcat cei mai mici membri ai Corului de Copii Radio și prichindeii din școli și grădinițe bucureștene.

Dirijorul Voicu Popescu și-a asumat preluarea ștafetei de la maestrul Marin Constantin și perpetuarea idealului artistic propus de acesta în urmă cu 50 de ani.

Voicu Popescu: «Eu sunt dator să fac această trecere… De acum putem să începem să vorbim de un Madrigal istoric prin tot ce a lăsat testamentar Marin Constantin și Madrigalul care reînmugurește prin tinerii care sunt acum în formație și care își doresc și pentru ei o carieră frumoasă la leagănul Madrigalului, la sufletul Madrigalului.»

În 1994, Corul Madrigal a devenit bun al patrimoniului cultural UNESCO, însă de 50 de ani este cu adevărat bun al patrimoniului cultural românesc, cu care ne vom întâlni din nou în 25 mai la Sala Radio.