Agenda de concert Înapoi

Luna Muzicii Românești la Casa Artelor 'Dinu Lipatti'

Publicat: vineri, 20 Noiembrie 2020 , ora 10.29


Casa Artelor "Dinu Lipatti" vă invită sâmbătă, 21 noiembrie 2020, la orele 17:00, să participați la Evenimentul Online "Luna Muzicii Românești" la Casa Artelor "Dinu Lipatti", Partea a III-a.

În cel de-al treilea week-end în care Casa Artelor "Dinu Lipatti" celebrează împlinirea unui secol de existență aUniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, vă oferim Selecțiuni din Festivalul Internațional "Meridian" la Casa Artelor "Dinu Lipatti", Înregistrări din anii 2018 și 2019, într-un Recital Extraordinar de Muzică Românească în care îi veți putea revedea în Premieră Online pe pagina noastră de Facebook pepianistul Horia Maxim, mezzosprana Claudia Codreanu, violonista Diana Moș, alături de compozitorii și pianiștii Diana Vodă și Mihai Măniceanu.

Pianistul Horia Maxim a început studiul pianului la Liceul de Muzică "George Enescu" din București, sub îndrumarea profesorului Mircea Costache. A absolvit studiile de licență și masterat la Universitatea de Muzică din București, avându-i ca profesori de pian pe Delia Pavlovici și Dan Grigore. Horia Maxim a susținut peste 500 de Recitaluri și Concerte în săli de prestigiu din Asia, America de Nord și Europa. În prezent, este profesor titular la U.N.M.B.

Mezzosoprana Claudia Codreanu a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București - clasa prof. Georgeta Stoleriu, urmând cursuri de măiestrie la Viena cu Ileana Cotrubaș și Margarita Lilova. Din anul 2012 colaborează cu pianista Diana Vodă în recitaluri ce abordează lucrări valoroase, cunoscute mai puțin publicului, unele dintre ele în primă audiție absolută. În prezent, este conf. univ. dr. la U.N.M.B. secția Canto și coordonator al unor proiecte cultural - educaționale ai căror protagoniști sunt tinerii interpreți lirici.

Pianista Diana Vodă a absolvit Liceul de Artă "George Enescu" la clasa de pian a profesorului G. Enășescu și Academia de Muzică din București la clasa de compoziție a profesorului Dan Constantinescu. Pentru Creația de lied a obținut Premiul U.C.M.R. în 2013 și 2016. În prezent, este conf. univ. dr. în cadrul Departamentului de Compoziție al Universității Naționale de Muzică din București.

Violonista Diana Moș este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București la clasa de vioară a profesorului Daniel Podlovschi. În prezent, este Rector al acestei instituții și profesor universitar la disciplina Muzică de Cameră. Ca solistă, s-a implicat în nenumărate proiecte de promovare a muzicii contemporane românești și universale fiind membră fondatoare a ansamblului "Profil". A realizat înregistrări la Radiodifuziunea Română și TVR, editate pe CD-uri.

Pianistul Mihai Măniceanu a studiat pianul cu Viniciu Moroianu și compoziția cu Dan Dediu la Universitatea Națională de Muzică din București. A obținut mai multe burse de studii în spațiul germanic, printre care: Leipzig (2003-2004), Hamburg (2001), Bayreuth (2002) și premii - Premiul Academiei Române (2011) și două premii ale U.C.M.R. în 2011 și 2016. Creația sa include opusuri simfonice și camerale interpretate pe scenele naționale și internaționale.

Programul invitaților noștri cuprinde lucrări de Dinu Lipatti, Zeno Vancea, Valentin Gheorghiu, Cornel Țăranu, Nicoale Brânduș, Nicolae Coman, Mihai Murariu.

În luna noiembrie, Casa Artelor "Dinu Lipatti" celebrează împlinirea unui secol de existență a Societății Compozitorilor Români, devenită în 1949 Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România din care a făcut parte, cu mare onoare, și mentorul nostru spiritual, pianistul, compozitorul și pedagogul Dinu Lipatti. În semn de prețuire și recunoaștere, Casa Artelor "Dinu Lipatti" a intitulat luna noiembrie "Luna Muzicii Românești", toate Premierele Online transmise fiind dedicate compozitorilor și interpreților români.

Festivalul Internațional "Meridian" la Casa Artelor "Dinu Lipatti" (2018 și 2019) a fost realizat în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Vă așteptăm cu drag pe pagina de Facebook a Casei Artelor "Dinu Lipatti", Centrul Cultural al orașului București care promovează Cultura clasică românească!