Agenda de concert Înapoi

Luna Muzicii Românești la Casa Artelor 'Dinu Lipatti'

Publicat: vineri, 13 Noiembrie 2020 , ora 11.48


Casa Artelor "Dinu Lipatti" vă invită sâmbătă, 14 noiembrie 2020, la orele 17:00, să participați la Evenimentul Online "Luna Muzicii Românești" la Casa Artelor "Dinu Lipatti", Partea a II-a.

În luna noiembrie, Casa Artelor "Dinu Lipatti" celebrează împlinirea unui secol de existență a Societății Compozitorilor Români, devenită în 1949 Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor Români din care a făcut parte, cu mare onoare, și mentorul nostru spiritual, pianistul, compozitorul și pedagogul Dinu Lipatti. În semn de prețuire și recunoaștere, Casa Artelor "Dinu Lipatti" a intitulat luna noiembrie "Luna Muzicii Românești", toate Premierele Online transmise în următoarele week-end-uri fiind dedicate compozitorilor și interpreților români.

Sâmbătă, de la orele 17:00, vă invităm pe pagina noastră de Facebook să urmăriți în Premieră Online Recitalul Extraordinar de Muzică Românească susținut de flautistul Cătălin Oprițoiu, violonista Luminitza Petre, pianista Ioana Maria Lupașcu și Ansamblul "Trio Mozaic", Selecțiuni din Festivalul Internațional "Meridian" la "Casa Artelor Dinu Lipatti", Înregistrări din anii 2018 și 2019.

Flautistul Cătălin Oprițoiu și-a început lecțiile de flaut la vârsta de șase ani, sub îndrumarea tatălui său, profesorul Virgil Oprițoiu. A fost elevul Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti" și a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică București la clasa prof. Ioan Cațianis, completându-și licența cu studiile de master urmate la clasa prof. Virgil Frâncu. În anul 2009 obține titlul de doctor în muzică pentru teza "Aspecte stilistice și interpretative în unele creații pentru flaut din muzica românească în a doua jumătate a secolului XX. Intepretarea - act creator." În perioada 1998-2011, Cătălin Oprițoiu a fost prim-flautist al Orchestrei Filarmonice "George Enescu", în prezent fiind solist al Orchestrei Simfonice București al cărei co-fondator este.

Pianista Ioana Maria Lupașcu a început studiul pianului la vârsta de 4 ani. A fost studenta marelui pianist Lazăr Berman, la Academia Europea di Musica, Italia (2001-2005) și a cântat sub baghetele unor dirijori importanți: Gottfried Rabl, Mika Eichenholz, Ladislau-Petru Horvath (Italia), Sabin Păutza, Tiberiu Soare, Theo Wolters (Olanda), Walter Hilgers sau Shinya Ozaki. Din 2007 este solistă concertistă a Filarmonicii Paul Constantinescu Ploiești. A fost invitată în festivaluri precum Pazailis Music Festival Lituania, Marile Serate Muzicale ale Bucureștiului, Gala Proms of Delight, Festivalul Mozart al Operei Brașov.

Violonista Luminitza Petre este absolventă a Academiei de Muzică din București la clasa profesorilor Valeriu Rogacev și Cornelia Bronzetti. A urmat cursuri de măiestrie cu Ștefan Gheorghiu, Valery Gradow, Zachar Bron în Mannheim și Viena. A înregistrat Integrala Sonatelor și Partitelor pentru vioara solo de J. S. Bach pe un dublu CD, imprimare ce a fost extrem de apreciată în recenzii de presa și a fost nominalizată pentru "Academy Award" în Tokyo. Luminitza Petre cânta la vioara Matteo Gofriller - Veneția 1690.

În peste 24 de ani de activitate, Trio Mozaic a înregistrat numeroase prezențe scenice în țară și străinătate. Format din muzicienii Oana Spânu-Vișenescu - vioară/violă, Emil Vișenescu - clarinet și Diana Spânu-Dănilă- pian, trio-ul a beneficiat de îndrumarea a doi renumiți maeștri: Prof. univ. dr. Șerban Dimitrie Soreanu și violoncelistul cvartetului american Fine Arts, Wolfgang Laufer. Abordând un repertoriu complex, acoperind perioade de creație de la clasic la contemporan, numeroase lucrări fiindu-i dedicate în urma strânsei colaborări artistice cu compozitori de prestigiu, trio Mozaic a fost invitat la festivalurile internaționale S.I.M.N. și Meridian (București), Orpheus Prijs (Anvers), și U.F.A.M. (Paris), Fifteen minutes of Fame.

Programul invitaților noștri cuprinde lucrări din creația clasică și contemporană românească semnate de Dinu Lipatti, Theodor Grigoriu, Carmen Petra Basacopol, Felicia Donceanu, Tiberiu Olah, George Balint, Ioan Dobrinescu, Laura Ana Mânzat.

Vă așteptăm cu drag pe pagina de Facebook a Casei Artelor "Dinu Lipatti", o Casă a tuturor Artelor, Centrul Cultural al orașului București care promovează Excelența în Cultura clasică națională și internațională!