Evenimentele săptămânii Înapoi
Lumea muzicală ieșeană salută viitoarea prezență Radio România Muzical la Iași
Anunțul acordării frecvenței 95,4 FM pentru emisia Radio România Muzical la Iași a fost primit cu entuziasm de lumea muzicală ieșeană. Conducători de instituții muzicale și de instituții de învățământ artistic, alături de muzicieni originari din Iași, astăzi, nume recunoscute la nivel internațional, și-au exprimat bucuria de a putea asculta la Iași emisia singurul post românesc dedicat muzicii culte.
De-a lungul anilor, Radio România Muzical a dezvoltat relații speciale de colaborare cu muzicienii români. Două dintre aceste nume care strălucesc la nivel internațional și care s-au remarcat și prin legătura lor specială cu moștenirea spațiului românesc sunt cele ale pianistelor Alexandra Dariescu și Raluca Știrbăț, ambele originare din Iași.
Alexandra Dariescu a cântat pentru prima dată într-un concert românesc de stagiune în 24 martie 2017, la invitația Radio România Muzical, un eveniment ce a avut loc la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, condusă de Cristian Măcelaru, dedicat aniversării a 20 ani de la înființarea Radio România Muzical. Alexandra Dariescu: "O veste minunată pentru toți iubitorii de muzică! Radio România Muzical vine la Iași și suntem siguri că va fi și mai aproape de sufletele fiecăruia dintre noi. Îi urăm bun venit, cu muzica de calitate cum ne-a obișnuit, cu vești bune și interesante și să ne întâlnim cât de curând, împreună, la Iași!".
Pianista Raluca Știrbăț, binecunoscuta promotoare și creației și moștenirii lui George Enescu, a fost desemnată în 2015 câștigătoarea concursului organizat de Radio România Muzical, "Discul de muzică clasică al anului", pentru integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu. La începutul anului 2018, Raluca Știrbăț prezenta într-un recital la București, alături de violoncelistul Rudolf Leopold, premiera unei lucrări redescoperite semnate de Constantin Silvestri, de asemenea, un eveniment organizat de Radio România Muzical. Raluca Știrbăț: "Am primit cu mare bucurie vestea că Radio România Muzical va emite și la Iași din primăvara lui 2023. Este o veste care va emoționa, cu siguranță, mulți ieșeni și mă gândesc aici în special la generațiile de melomani împătimiți care au crescut și au trăit cu și prin concertele filarmonicii "Moldova". Este minunat că Radio România Muzical va pătrunde acum direct, necomplicat și luminos în casele tuturor, mai ales după cei doi ani de pandemie și în vremurile întunecate pe care le parcurgem. Toate cele bune, la mai mare și la cât mai departe, dragă Radio România Muzical!"
Reprezentații principalelor instituții muzicale din Iași au salutat, de asemenea, viitoarea prezență Radio România Muzical la Iași.
Prof. univ. dr. Bujor Prelipcean, director general al Filarmonicii "Moldova" din Iași: "Impactul cred că va fi enorm, pentru că Radio România Muzical este foarte des ascultat și în ultimii ani este ascultat nu numai de specialiști, ci de toți împătimiții de muzică de calitate. Așa că nu pot decât să felicit și să mă bucur că voi putea și eu să ascult mai ușor și să mă bucur de muzica bună pe care o face acest post de radio".
Andrei Fermeșanu, manager interimar al Operei Naționale din Iași: "E o veste foarte bună, pentru că sunteți singurul post de radio ce-și axează activitatea pe tot ce înseamnă muzică de factură clasică - muzică de cameră, simfonică, de operă, operetă, jazz - și e un lucru bun pentru toți ascultătorii postului dumneavoastră că de aici, din Iași, vor avea ocazia să fie în contact cu dumneavoastră pe calea undelor. Cred că va crește numărul celor care ascultă postul dumneavoastră pentru că oferta este foarte diversificată. Aveți aceste evenimente importante la nivel național interconectate cu ce se întâmplă în viața muzicală și artistică de la nivel mondial și accesând această formulă de deschidere sunt convins că mulți ascultători se vor conecta, la rândul lor, cu un context muzical general, plenar. Suntem alături de dumneavoastră pentru că, până la urmă, sunteți vectorul cel mai important din această sferă radio de promovare a culturii, a muzicii de factură clasică."
Prof. Irina Florian, director al Colegiului Național de Arte Octav Băncilă din Iași: "Ce veste bună, chiar minunată! Iașiul și întreaga noastră comunitate artistică, și nu numai, chiar merita această veste. Radio România Muzical la Iași nu poate să fie decât un motiv de bucurie pentru noi toți. Așa cred! Vă doresc "Vivat, crescat, floreat!" Să fiți înfloritori, să trăiți, să creșteți frumos! Iașiul este un centru cultural puternic și merită să fim cunoscuți la nivel regional și, iată, și național."
Conf. univ. dr. Ciprian Ion, decanul Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii teoretice muzicale din cadrul Universității de Arte "George Enescu" din Iași: "Apariția unui post de radio specializat de muzică clasică în zona noastră este binevenită pentru că, practic, este o nișă pe care n-o acoperă nimeni în momentul de față. Deci, apariția unui post de radio care să ilustreze ce se întâmplă în viața culturală a Iașiului și a zonei Iașiului nu poate să facă decât să popularizeze evenimentele, acțiunile culturale, absolut orice ține de muzică din zona noastră. E posibil ca evenimentele muzicale importante din Iași să fi ajuns mai greu la București, iar existența unui Radio România Muzical pentru Iași probabil că ar facilita foarte mult și recunoașterea noastră în țară. Din punctul meu de vedere, orice inițiativă pentru promovarea muzicii clasice este binevenită. Avem în vedere tot contextul în care ne aflăm acum și știm că arta are un rol foarte important în a mai pansa, să spunem, din rănile greutăților prin care am trecut în ultima perioadă. Contribuie foarte mult și la educația studenților viitori muzicieni de care ne ocupăm. Este binevenită orice formă de difuzare a muzicii clasice și de popularizare a acesteia."
Pianista Vasilica Stoiciu-Frunză, conf. univ. dr. la Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii teoretice muzicale din cadrul Universității de Arte "George Enescu" din Iași: "Felicitări pentru această realizare! Eu consider că era demult cazul să avem și noi parte de acest post de elită, pentru că un post muzical nu are numai menirea de a informa, ci consider că este și un post de educație adâncă pentru toți ascultătorii de toate vârstele. Se cerea în Iași un post de acest tip și mă bucur că s-a realizat această deosebită acțiune de către Societatea Română de Radiodifuziune și, evident, de către toți cei care slujiți acest post. Cred că este foarte important și cu atât mai mult cu cât aici este vorba de o combinație de mare interes și de mare profunzime între cultură și educație, de educație prin cultură și cred că un post de radio muzical poate să atingă multe detalii de acest tip, mai ales că știm cam cum este educația muzicală în școală și cam care este nivelul muzical al prietenilor noștri care ne înconjoară, pentru că vedem în sălile de spectacol, în sălile de concert și am constatat că lucrurile nu sunt îmbucurătoare. Dar faptul că sălile sunt pline este un lucru important, dar nu este suficient."
În ședința din 19 mai 2022, Consiliul Național al Audiovizualului a acordat licența de emisie la Iași, pentru frecvența 95,4 FM, postului Radio România Muzical. Unicul post românesc dedicat muzicii clasice și de jazz va putea fi ascultat astfel pe trei frecvențe, primele două fiind primite în urmă cu aproape 20 ani. Emisia la Iași va debuta cel mai târziu începând cu primăvara anului 2023.