Votează discul de muzică clasică al anului 2013 Înapoi

Ludovico Einaudi - 'In a time lapse': Music box, 13 mai 2013

Publicat: marți, 14 Mai 2013 , ora 9.33
Săptămâna trecută vă invitam să ascultați muzică clasică contemporană. Astăzi vă propun să faceți același lucru. De data aceasta, vă prezint un album lansat de casa Decca în ianuarie 2013, semnat de unul dintre cei mai importanți creatori de muzică clasică ai timpurilor noastre: italianul Ludovico Einaudi.

El este dovada vie, de mai bine 20 ani, că muzica clasică contemporană poate avea un succes uriaș. Pianist și compozitor, Ludovico Einaudi a lansat până în momentul de față 19 albume care s-au bucurat de un succes remarcabil, numărat în milioane de discuri vândute. În același timp, Ludovico Einaudi a semnat și numeroase coloane sonore pentru filme. La 57 ani, Ludovico Einaudi se bucură de roadele unei vieți pline de împliniri, o carieră ce a debutat cu studii la Conservatorul din Milano, sub îndrumarea binecunoscutului compozitor Luciano Berio.

Însă e adevărat, Ludovico Einaudi nu a mers pe drumul profesorului său, ci și-a ales propriul stil care îmbină muzica clasică cu influențe venite din pop, rock, world music - realizând ceea ce am putea numi o muzică totală, care se adresează unui public larg și poate fi acceptată de un public larg.

Ultimul album al lui Ludovico Einaudi se numește In a time lapse - sugerând suspendarea în timp, iar muzica acestui album exact asta și face. O oră de suspendare în timp - asculți acest album și uiți de tot ce ți s-a părut rău sau de neîndurat până atunci. O muzică ce te ajută să visezi într-un fel foarte contemporan nouă. Și pe care mi-e greu să o descriu mai bine decât atât.

Avem deci în față un album cu totul special, inclus în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2013, la care vă invit să participați prin accesarea paginii www.romaniamuzical.ro.

Săptămâna viitoare, în 20 mai, de la ora 20, vă invit să ascultați cel mai nou album al dirijorului sud-coreean Myung Whun Chung, lansat în 11 aprilie 2013 și înregistrat în compania Orchestrei Filarmonicii din Seul și a pianistul Soonwok Kim.

Cristina Comandasu