Recomandări Înapoi

Lucie Horsch - concerte de Vivaldi: Music box, 29 ianuarie

Publicat: vineri, 27 Ianuarie 2017 , ora 15.52


În 7 octombrie 2016, casa Decca a lansat albumul de debut al unei muziciene olandeze de doar 17 ani, Lucie Horsch - concerte de Antonio Vivaldi, înregistrate alături de Amsterdam Vivaldi Players.

Lucie Horsch a început să studieze la blockflote pe când avea 5 ani, iar la 9 ani, apărea deja la televiziunea olandeză, stârnind senzație. Are talentul muzical din familie, ambii ei părinți fiind violonceliști. Studiază la Conservatorul din Amsterdam și este laureată a numeroase competiții internaționale, printre care, în 2016, Concertgebouw Young Talent Award.

Presa internațională a vorbit deja despre entuziasmul molipsitor care transpare din acest album, despre tehnica strălucită și talentul ieșit din comun al tinerei Lucie Horsch. Ea însăși declară că vrea să rupă prejudecățile care înconjoară instrumentul la care cântă, care provin din faptul că încă în multe școli din Europa instrumentul care se studiază la orele de muzică este blockflote, ceea ce dă impresia că acest instrument este destinat doar școlarilor și că este simplu să cânți la el.

BBC Music Magazine scrie în ediția sa din ianuarie 2017: "Virtuozitate, o tehnică superbă, iată un disc de cumpărat pentru a-ți aminti peste anii care vor veni despre debutul unei cariere deosebite".

Într-un peisaj discografic complicat, iată o figură proaspătă, care reinventează practic un instrument: blockflote nu este o vedetă a scenelor de muzică clasică, însă devine o astfel de vedetă sub degetele acestei tinere frumoase. Sigur, Lucie Horsch vine dintr-o țară unde tradiția cântatului la blockflote este încă foarte prezentă: Lucie Horsch l-a avut profesor pe un discipol al foarte cunoscutului Frans Bruggen, care la rândul său a fost o vedetă a acestui flaut de lemn mai simplu, numit blockflote.

Și sigur, contează mult și talentul: Lucie Horsch s-a format într-o familie de muzicieni, ambii ei părinți sunt violonceliști; chiar pe acest disc, ea cântă alături de tatăl ei, membru al Amsterdam Vivaldi Players și prim-violoncelist al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam.

Lucie Horsch, o tânără de 17 ani care cântă la blockflote și care-și deschide cu acest disc orizontul unei cariere internaționale de calibru. Cu siguranță vom mai auzi de ea pe viitor.

Albumul poate fi ascultat în premieră duminică, 29 ianuarie, de la ora 13.05.

Cristina Comandașu