Interviuri Înapoi

Lord Michael Berkeley despre Constantin Silvestri

Publicat: joi, 7 Noiembrie 2019 , ora 13.13

Compozitor și prezentator la BBC Radio 3, Lord Michael Berkeley a fost unul dintre invitații evenimentului dedicat în 2 noiembrie lui Constantin Silvestri la King`s College din Londra. 

Lord Berkeley, cum ați luat contact cu creația lui Constantin Silvestri?

Pentru început, atunci când eram copil. Tatăl meu, compozitorul Lennox Berkeley, a scris o Serenadă pentru coarde pe care cred că am auzit-o sub bagheta lui Silvestri. De fapt sunt sigur, pentru că tatăl meu mă ducea să îi ascult concertele. Așa că a fost o figură prezentă în copilăria mea. Apoi, mai târziu, Anda mi-a arătat creațiile sale și am fost fascinat. Cred că Silvestri este o voce somponistică sonoră, pe lângă faptul că era un dirijor excelent.

Ce caracteristici ați atribui creației lui Silvestri?

Din primul moment în care am luat contact cu creația sa, mi-am setat o regulă foarte strictă, și anume să mă uit la partitură înainte de a asculta muzica. Am ascultat-o așadar inițial în mintea mea. Mi s-a părut că are un anume tip de fluiditate, ce mi-a amintit puțin de folclorul românesc, pe care îl cunosc în parte. Dar, în același timp, o imensă putere ritmică și o interesantă ambiguitate tonală. Nu puteam spune dacă un anumit fragment este într-o tonalitate sau în alta. Cred că este un compozitor care, la fel ca în arta sa dirijorală, împingea limitele în dorința de a explora o lume sonoră nouă.

Interviu realizat de Andreea Kiseleff