Evenimentele săptămânii Înapoi
LIVE: Riccardo Chailly și Orchestra Festivalului de la Lucerna
Peste o sută de concerte în mai mult de patru săptămâni de Festival la Lucerna, cu vedete ale vieții muzicale internaționale dar și cu foarte tineri interpreți care abia fac primii pași spre afirmare! 10 august - 12 septembrie anunță afișul manifestării ale cărei începuturi coboară până în 1938 - când Arturo Toscanini a reunit instrumentiști din diferite colective europene pentru un concert de gală în gradina vilei în care a locuit Richard Wagner; dar deschiderea oficială are loc în 13 august, în faimoasa și moderna sală proiectată de Jean Nouvel, cu programul oferit de Riccardo Chailly, la pupitrul Orchestrei Festivalului. (Preambulul este dedicat Orchestrelor de Tineret ale Rusiei și, respectiv, Elveției sau tinerilor laureați ai unor competiții muzicale din țara cantoanelor.)
După o ediție restrânsă a verii 2020 (cu doar 10 zile de muzică și un efectiv interpretativ redus, aducând în prim plan mai ales artiști care trăiesc pe meleagurile elvețiene) anul acesta reia proporțiile impresionante ale acestei manifestări, păstrând și coordonatele specifice ale perioadei, legate de aspectele de protecție sanitară.
Viața muzicală merge înainte! Spații mai aerisite, un public mai risipit uneori, chipuri parțial acoperite de mască dar arătând prin sclipirea din priviri bucuria reîntoarcerii în sala de concert... La Lucerna, Riccardo Chailly are deja 5 ani de directorat muzical și a dirijat la fiecare ediție câteva dintre programele Orchestrei Festivalului - un ansamblu înființat în 2003 la inițiativa lui Claudio Abbado - pe atunci la conducerea manifestării.. Dacă în tinerețe Chailly a fost asistentul lui Abbado la Scala din Milano iată că după stingerea din viață a Maestrului (în 2014), Riccardo Chailly a fost chemat să preia - din 2016 - destinul manifestării de prestigiu din Elveția, așa cum s-a întâmplat să fie numit (cu un an înainte) Director muzical la Scala din Milano...
Repertoriul impresionant al șefului de orchestră italian născut în 1953 acoperă secole de istorie a artei sunetelor atât în genul simfonic și cât și în cel de teatru muzical, cu o largă deschidere stilistică... Pentru programul din 13 august de la Centrul de Cultură și Congrese din Lucerna, Riccardo Chailly a ales să ilustreze lumea Vienei de la sfârșitul veacului 18 și începutul secolului 19: pagini care nu solicită pe scenă un ansamblu orchestral de mari dimensiuni, de mare atractivitate pentru toate categoriile de public, simbolizând - prin numele compozitorilor de pe afiș - autenticitatea valorilor culturale... Mozart și Schubert: uvertura unei opere celebre (dramma giocoso, cum a descris geniul de la Salzburg opera sa "Don Giovanni" -această întoarcere a sa spre tradiția spectacolului italian după titlurile precedente, cu trimiteri spre subiecte preluate din literatura franceză) și apoi două simfonii a căror "rostire" inetrpretativă necesită o mare finețe stilistică, fiind și unele dintre cele mai frecvent abordate din creația autorilor respectivi.
Transparența scriiturii Simfoniei nr.40 în sol minor K 550 de Mozart este alăturată preciziei clasice și accentelor adesea pregnante din Simfonia a VI-a în Do major D 589 de Schubert, alternând sugestii dramatice și momente cu tentă dansantă.
Un eveniment al vieții muzicale internaționale la care Radio Romania Muzical vă invită vineri, la Scena europeană de la ora 21.