Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE: Herbert Blomstedt în pagini de Berwald și Schubert

Publicat: marți, 13 Aprilie 2021 , ora 17.50

Dirijorul Herbert Blomstedt reprezintă astăzi un portret interpretativ intrat în legendă, la cei aproape 94 de ani de viață pe care nu îi arată atunci cînd se află pe scenă, în fața orchestrei.

Nu numai prin îndelungata sa experiență pe podium și-a consolidat prestigiul ci prin felul în care a continuat să certifice - decenii de-a rândul - noi și noi repere interpretative prin colaborările sale cu instituții de concert de mare tradiție. Maestrul născut în Statele Unite într-o familie de origine suedeză, a crescut și s-a format în Scandinavia, a colindat apoi lumea (având angajamente pe diferite continente) și s-a stabilit de câteva decenii în Elveția, la Lucerna.

Nu de mult, un muzician care a avut ocazia de cânta de multe ori sub bagheta lui Herbert Blomstedt mi-a povestit despre felul in care acest muzician își organiza repetițiile, încheindu-le mereu exact la ora stabilită, nici mai devreme, nici mai târziu - ceea ce părea să fie o atitudine păstrată de pe vremea când lucra mult pe continentul american, unde se obișnuise să i se "cronometreze" strict activitatea și lui, ca și celorlalți participanți la repetiția respectivă!

Cu riscul de a repeta ceea ce s-a mai spus și scris despre Blomstedt, nu pot să nu citez câteva fraze ale sale, regăsite și într-un material publicat în decembrie trecut: "Muzica mă menține tânăr. De-a lungul anilor am învățat câte ceva dar - mai ales - că cel mai important lucru este că...știu mult prea puțin.A fi curios poate să insemne și bucuria de a explora aceeași lucrare de 200 de ori. Pot fi emoționat de fiecare dată când mă întorc la o simfonie precum este cea in Do major de Schubert. Viața este interesantă... Următoarea dată când vom cânta acea lucrare , vom descoperi altceva"...

Herbert Blomstedt - Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks

Cu Simfonia a IX-a în Do major de Franz Schubert dirijorul Herbert Blomstedt revine pe afișul Orchestrei Simfonice a Radio-ului Danez, în concertele sale din 15 și 16 aprilie, într-o sală fără spectatori, doar cu auditori de pe meridiane diferite care primesc LIVE acest eveniment muzical. In anii `70, o perioadă, Blomstedt a fost dirijorul principal al acestui colectiv la al cărui pupitru s-a aflat pentru prima oară în 1955!

Vă invit să îl urmăm pe acest veteran al baghetei explorând sonoritățile primei simfonii de Franz Berwald la Copenhaga și continuând - după pauză - cu o incursiune în zona de tranziție a Clasicismului Vienez spre Romantism...

Anca Ioana Andriescu