Evenimentele săptămânii Înapoi

Live din Copenhaga: Leonidas Kavakos – solist și dirijor. În program: un concert și două simfonii

Publicat: vineri, 27 Ianuarie 2023 , ora 13.59

Carismaticul muzician grec Leonidas Kavakos revine la Copenhaga pentru a colabora cu Orchestra Simfonică Națională Daneză într-o serie de două concerte (2-3 februarie), în cadrul cărora va evolua în dublă ipostază - solist și dirijor. Primul eveniment din această serie va fi transmis de postul nostru, Radio România Muzical fiind unicul post din rețeaua EBU care îl va prelua în direct.

Leonidas Kavakos ne va purta pe aripile muzicii, străbătând trei ere stilistice - preclasică, clasică și romantică. Mai întâi, îl vom urmări ca dirijor și violonist, alături de oboista daneză Eva Steinaa, al unei partituri extrem de cunoscute din creația lui Johann Sebastian Bach - Concertul BWV 1060R în re minor pentru oboi, vioară, coarde și bas continuu; apoi, ne va oferi viziunea sa asupra a două simfonii superbe pe care le va dirija, conducând Orchestra Simfonică Națională Daneză: nr. 64 în La major "Tempora mutantur" de Joseph Haydn și nr. 1 op. 68 în do minor de Johannes Brahms.

Așadar, vă invit joi, 2 februarie, de la ora 20.30, în cadrul emisiunii Scena europeană, pentru un rafinat periplu sonor; un concert transmis în direct de la sala DR Koncerthuset din Copenhaga. Iar în pauza concertului voi purta un scurt dialog cu Felicia-Gabriela Greciuc, prim-oboistă a Orchestrei Operei Regale din Danemarca, în această seară colaboratoare, ca prim-oboistă, a Orchestrei Simfonice Naționale Daneze. Muziciana română a avut amabilitatea de a accepta invitația noastră de a ne acorda un scurt interviu, imediat ce va ieși din scenă.

Florica Jalbă