Evenimentele săptămânii
Înapoi
LIVE de la Wolfsburg: Concert comemorativ ce marchează 80 de ani de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial

Un concert cu o multitudine de înțelesuri și subînțelesuri are loc în 16 mai în orașul Wolfsburg din Germania, comemorându-se 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Un eveniment ce face parte dintre-o serie de două concerte susținute de Orchestra Filarmonică a Radiodifuziunii Nord-Germane din Hanovra condusă de dirijorul său principal, Stanislav Kocianovski. Acestea sunt precedate de un proiect educativ intitulat Niciodată din nou!, prin care Radiodifuziunea Nord-Germană din Hanovra a familiarizat elevi aflați în ultimul an de liceu cu partitura Simfoniei a VII-a Leningrad de Dmitri Șostakovici, fiindu-le explicat contextul istoric al perioadei în care partitura a fost compusă; finalul acestui proiect include participarea elevilor la repetiția generală a acestor concerte, ce are loc în 15 mai.
Radio România Muzical este (din nou) unicul post din rețeaua Uniunii Europene de Radio care va difuza în transmisiune directă primul dintre cele două concerte, solist fiind violoncelistul Pablo Ferrández (al doilea concert are loc la Hanovra, cu Alexey Stadler solist).
În program - Rapsodia ebraică Schelomo (Solomon) pentru violoncel și orchestră de Ernest Bloch și Simfonia a VII-a op. 60 în Do major Leningrad de Dmitri Șostakovici. Două lucrări care, prin muzica lor, ne vorbesc despre suferințele omenilor în vreme de război.
Ernest Bloch este recunoscut drept unul dintre cei mai importanți creatori elvețieni, lucrările sale reflectând rădăcinile sale iudaice. Rapsodia a fost compusă și interpretată pentru prima dată în timpul Primului Război Mondial.
Dmitri Șostakovici, proeminent compozitor rus, s-a stins din viață cu 50 de ani în urmă, lumea muzicală aducându-i un omagiu în acest an, creațiile acestuia fiind mult mai frecvent prezente în programele marilor orchestre. Simfonia din programul serii de 16 mai a fost compusă în timpul asedierii Leningradului / Sankt Petersburg (orașul natal al lui Șostakovici) de către naziști, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1941) și a fost prezentată pentru întâia oară publicului în 1942, chiar în orașul încă aflat în stare de asediu. Creatorul rus obișnuia să codifice mesaje în muzica pe care o compunea, astfel că nici această partitură nu face excepție; regăsim de exemplu, un citat din opera sa Lady Macbeth din Mtsensk, creație care îi displăcuse lui Stalin și-l adusese pe Șostakovici în vizorul autorităților bolșevice.
Despre Stanislav Kocianovski vă spun deocamdată doar că este născut (ca și Șostakovici) la Sankt Petersburg și că, din 2017, când a debutat la Festivalul de la Verbier, a devenit un oaspete obișnuit al unor importante filarmonici și teatre lirice europene.
Wolfsburg, orașul din landul Saxonia inferioară în care are loc concertul, a fost fondat de regimul nazist la 1 iulie 1938, fiind construit de la zero, acolo unde înainte se aflau ogoare, pentru muncitorii de la Volkswagen care produceau mașina KdF, un autoturism ieftin pentru mase, care a fost fabricat până în 1945, ca parte a programului Kraft durch Freude (Putere prin bucurie). În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, în Wolfsburg au fost produse mașini, avioane și echipamente militare, fiind utilizată, în principal, mâna de lucru asigurată de prizonierii de război, dar și de cei ce trăiau în regim de lagăr de muncă forțată.
Așadar, vă invit vineri, 16 mai, de la ora 21.00, în cadrul emisiunii Scena europeană de la Radio România Muzical, pentru a urmări, în direct de la Teatrul Scharoun din Wolfsburg, un concert în care vom decodifica mesajele creatorilor din cadrul opusurilor lor, dar și pe cele ale organizatorilor care au conceput această serie de concerte cu semnificații profunde.