Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE de la Verbier: Denis Matsuev si Valery Gergiev

Publicat: marți, 13 Iulie 2021 , ora 13.48

Festivalul de la Verbier - ediția 2021

Esențial: cea de a 28-a sa ediție se desfășoară între 16 iulie și 1 august cu public!

E adevărat că va fi un număr mai restrâns de spectatori care vor putea asista la fiecare dintre momentele acestei manifestări de prestigiu din mica localitate elvețiană: pentru concertele programate la Salle des Combins (principalul loc de desfășurare al marilor evenimente organizate sub acest generic) vor fi acceptati doar 1000 de participanți iar pentru alte tipuri de spectacole numărul este de asemenea restrictionat, ca de altfel și "lungimea" programelor fără pauze, care a fost adaptată cerințelor actuale!

Intr-un asemenea context, la Verbier sunt așteptate vedete precum pianiștii Evgeny Kissin, Maria Joao Pires, Nikolai Lugansky, violoniștii Janine Jansen, Joshua Bell, violoncelistul Steven Isserlis, dirijorii Daniel Harding, Antonio Papano, multe voci de prestigiu (pentru a nu menționa decât câteva nume) dar sunt promovate și tinere talente precum multiplul laureat Mao Fujita (cu o integrală a Sonatelor pentru pian de Mozart) sau încă mai tânărul pianist Abisal Gergiev...

Publicul și interpreții se adaptează unor noi fațete ale vieții artistice care își reia, treptat, pulsul dinamic... Dar adaptarea rămâne o coordonată actuală în această perioadă în care totul trebuie gândit în termeni...elastici! De exemplu la Verbier, în prima zi a evenimentului artistic cu o istorie consolidată în timp și prin aureola vedetelor prezente, pe scenă se va afla Orchestra de Cameră a Festivalului căci din ansamblul mare au fost depistate câteva cazuri de instrumentiști "pozitivi" la testările făcute a final de iunie, când muzicienii s-au reunit pentru repetiții... Programul a fost schimbat și abia luni s-a anunțat afișul celor două concerte din 16 iulie, având - ambele - în prim plan pe dirijorul Valery Gergiev și pe pianistul Denis Matsuev (solist în primul concert de Șostakovici de la ora locală 18 și apoi în al treilea concert de Beethoven în deschiderea evenimentului de seară pe care îl puteți asculta transmis în direct la Radio România Muzical).

Concert Valery Gergiev conducts Tchaikovsky: All three piano concerti – With Denis Matsuev - medici.tv

Solist al performanțelor interpretative remarcabile, pe care le-am putea numi adesea chiar... atletice, al vigorii marilor partituri romantice, Denis Matsuev este unul dintre obișnuiții invitați ai festivalului de la Verbier, unde s-a aflat frecvent pe scenă în compania lui Valery Gergiev (cu mult înainte ca dirijorul să fie numit Director muzical al Orchestrei Festivalului - un colectiv alcătuit din tineri între 18 și 28 de ani, care beneficiază de un stagiu excelent de pregătire în perioada premergătoare și în timpul derulării acestei prestigioase manifestări în Elveția). Cunoscut ca un mare promotor al culturii muzicale ruse, Gergiev a ținut parcă să marcheze încă din programul primei zile a Festivalului cei 130 de ani care s-au împlinit în primăvară de la nașterea marelui compozitor Serghei Prokofiev; a ales pentru această variantă de afiș una dintre cele mai îndrăgite pagini simfonice ale creatorului rus dispărut în 1953: Simfonia I op.25, cea pe care o lume întreagă o cunoaște drept "Clasica". O excelentă școală pentru orice orchestră, un exercițiu de finețe, de stil, de rafinată artă interpretativă pe care merită să o re-ascultăm în viziunea unuia dintre cei mai apreciați dirijori ai momentului!

Anca Ioana Andriescu