Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE de la Scala: A riveder le stelle

Publicat: vineri, 4 Decembrie 2020 , ora 12.01

O veche tradiție a orașului Milano include spectacolul prin care Teatro Alla Scala își deschide stagiunea între manifestările deosebite legate de sărbătorirea protectorului orașului - Sant'Ambrogio, pe 7 decembrie.

7 decembrie a rămas data ridicării cortinei pentru un nou sezon al celebrei opere milaneze, ca un mare eveniment cultural internațional. In plan muzical dar și monden, momentul și-a păstrat prestigiul prin timp, amplificându-i semnificația în planul culturii italiene dar și al întregii lumi. Opera Scala a fost și rămâne unul dintre cele mai cutezătoare visuri pentru fiecare interpret al scenei lirice, dar și coregrafice, pentru dirijori și regizori pentru toți cei implicați în producția spectacolelor prezentate acolo dar și pentru cei care doresc să se bucure de ele, în rândurile publicului iubitor de artă. Pentru noua stagiune 2020 - 2021 afișul propunea - în 7 decembrie - unul dintre cele mai cunoscute titluri din creația lui Gaetano Donizetti: "Lucia di Lammermoor", cu soprana din Statele Unite (cu părinți cubanezi) Lisette Oropesa. Repetițiile se desfășurau deja când - în 4 noiembrie - s-a luat decizia suspendării unei manifestări de o asemenea factură în celebra sală din Milano. Dar conducerii instituției i s-a solicitat găsirea unei alte formule pentru a oferi Italiei dar și lumii întregi o sărbătoare a Muzicii, cu vedete ale scenei lirice și coregrafice, în condiții de siguranță sanitară... Păstrând dimensiunile valorii și faimei dar și aureola de strălucire, în plan sonor și vizual, Teatro alla Scala a organizat un spectacol live fără public, facilitând o amplă distanțare între protagoniști - inclusiv membrii orchestrei, o colecție de secvențe vocale și coregrafice din opere, reunind un număr impresionant de "stele" ale vieții artistice actuale.

Cum acest "marathon" cultural este transmis de radioteleviziunea italiană, a fost gândit în primul rând ca un spectacol TV, a cărui regie este supusă mai ales "vizualului", adaptat în funție de contextul momentului... Avem șansa de a prelua în direct desfășurarea sonoră a acestei seri prin intermediul Uniunii Europene de Radio, cu marea bucurie de a auzi - printre vocile faimoase invitate - pe baritonul român George Petean, într-o pagină verdiană din "Bal mascat". Afișul anunță 25 de nume mari ale repertoriului italian și francez: de la Placido Domingo la Juan Diego Florez, Piotr Beczala sau Roberto Alagna, dar și pe wagnerianul Andreas Schager, voci feminine precum Lisette Oropesa sau Sonya Yoncheva, Aleksandra Kursak sau Kristine Opolais... Sunt doar câteva sugestii dintr-un lung șir al celebrităților ce vor evolua sub bagheta lui Riccardo Chailly iar lista celor 31 de "numere" ale programului pregătit este impresionantă... Totul supus nevoilor de a adapta seara în funcție de moment dar și de...surprizele ce doresc să amplifice nota de eveniment a acestui spectacol.

Cu satisfacția de a asculta Muzică în direct, de la SCALA din Milano (chiar dacă - probabil - într-o manieră diferită) vă invităm luni 7 decembrie, de la 18, o transmisiune Live cu o gală simbolic intitulată "A riveder le stelle", pornind de la ultimul vers al "Infernului" din Divina Commedia a lui Dante Alighieri...

Simbol al speranței și al continuității mesajul de peste veacuri transmis prin ARTĂ :"E quindi uscimmo a riveder le stele" !