Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE de la Prades: violoncelista Sol Gabetta și dirijorul Pierre Bleuse

Publicat: joi, 29 Iulie 2021 , ora 11.08

Festivalul de la Prades, de-a lungul a 7 decenii

Vineri, la Scena europeană, avem ocazia de a pătrunde într-o ambianță a emoțiilor speciale... Dincolo de bucuria de a auzi LIVE căldura interpretativă a violoncelistei Sol Gabetta într-o pagină romantică, pătrundem (prin intermediul transmisiunii directe a concertului de deschidere a Festivalului "Pablo Casals" de la Prades) într-un spațiu bogat în amprente istorice. Abația Saint Michel de Cuxa reprezintă un model de arhitectură medievală romanică, trecut prin diferite etape de construcție dar merită menționat că istoria sa coboară până înainte de anul 900... Inclusă în teritoriile Contelui de Barcelona, preluate apoi de casa regală de Catalonia - Aragon, mânăstirea a trecut administrarea Arhiepiscopului de Tarragona după 1130... A fost considerată cândva una dintre cele mai mari construcții ecleziastice ale epocii respective. Vestigiile sale s-au păstrat pe teritoriul catalan aflat astăzi în Franța... Secolul XX a adus o aură de celebritate culturală, muzicală acestui loc care a găzduit multe dintre manifestările organizate în cadrul Festivalului de la Prades, înființat sub "girul" artistic al lui Pablo Casals. Totul a pornit în 1950, când Pablo Casals - care a părăsit Spania intrată în era politicii lui Franco stabilindu-se pe pământul francez locuit de catalani - a fost convins să re-intre în viața muzicală pentru un Festival consacrat marcării a două veacuri de la dispariția lui Johann Sebastian Bach; era în 1950 și un grup de muzicieni a venit la Prades pentru acel eveniment special. Festivalul Bach a devenit apoi Festivalul "Pablo Casals" cu participarea unor mari artiști, printre care s-a numărat și Clara Haskil... Manifestarea s-a perpetuat în organizarea fratelui celebrului violoncelist până în 1966, când Pablo Casals a decis să se stabilească în Porto Rico...

La Prades - în 2021

Memoria lui Pablo Casals este omagiată și în această ediție, chiar din primul concert al Orchestrei Festivalului, dirijată de Pierre Bleuse, directorul artistic al manifestării: firesc, pe podiumul solistic se va afla un violoncel - cel la care va cânta Sol Gabetta cel de-al doilea Concert dedicat de Camille Saint Saens acestui instrument. Un opus destul de rar prezent pe afișe, cu o scriitură mai evident virtuoză decât precedentul scris pentru cello cu 30 de ani înainte; o partitură realizată de creatorul care se apropia de 7 decenii de viață... In plus, programul ne reamintește și că în luna decembrie se va împlini un secol de la dispariția lui Saint Saens.

Având în deschidere Uvertura "Coriolan" de Beethoven iar în partea a doua ultima dintre simfoniile lui Mozart, seara se anunță specială și prin faptul că "reia" tiparul uzual al concertelor simfonice, în care publicul și muzicienii Orchestrei au dreptul la o... pauză!

Iată doar câteva dintre aspectele care conturează în 30 iulie acest moment de deschidere a Festivalului de la Prades ediția 2021 ca un veritabil eveniment al vieții muzicale internaționale.

Anca Ioana Andriescu