Evenimentele săptămânii Înapoi
Live de la Paris: Daniil Trifonov, solist al Orchestrei Naționale a Franței, dirijată de Cristian Măcelaru
În direct de la Paris, pianistul Daniil Trifonov și Orchestra Națională a Franței, sub bagheta lui Cristian Măcelaru - o propunere de neratat pentru seara de 24 noiembrie. Nu este doar unul dintre concertele de referință ale actualei stagiuni oferite la Auditoriumul Radio France ci și afișul pe care muzicienii îl propun pentru următoarele 4 evoluții interpretative programate în Germania: la Koln și la Munchen (sâmbătă și duminică) și apoi la Elbphilharmonie din Hamburg și la Filarmonica din Berlin (marți și miercuri). Un tur de forță în care acest ansamblu fanion al vieții muzicale franceze, al promovării creației componistice realizate pe acest teritoriu propune publicului din câteva dintre cele mai prestigioase săli de concert din Germania întâlnirea cu pagini de Maurice Ravel și Cesar Franck iar prezența solistică a lui Daniil Trifonov este asociată unui opus destul de rar cântat: Concertul în fa diez minor pentru pian și orchestră de Aleksandr Scriabin.
Pentru pianistul acestor seri, partitura lui Scriabin nu este o noutate; de exemplu, cu această lucrare a deschis în 2019 seria sa de prezențe în calitate de artist în rezidență al Filarmonicii din New York. Scris de compozitorul/pianist pe când avea doar 24 de ani (și prezentat chiar de el publicului), acest opus 20 a fost primul publicat din creația lui Scriabin și degajă un veritabil suflu romantic, care amintește unora chiar de universul sonor al lui Frederic Chopin. Pentru cei care sunt mai degrabă familiarizați cu armoniile și scriitura poemelor simfonice târzii ale lui Scriabin, sonoritățile acestui concert pot părea surprinzător de accesibile, de…emoționante! Este de așteptat ca imaginația solistului serii (el însuși și compozitor!) să ofere o viziune cât mai pregnantă, mai avântată acestei partituri scrise în 1896…
Dacă în partea a doua a programului, Orchestra Națională a Franței aduce - prin alegerea Simfoniei în re minor - un omagiu lui Cesar Franck (belgianul adoptat de cultura franceză, de la a cărui naștere se împlinesc, în decembrie, două veacuri) seara se deschide cu lumea de poveste a Suitei "Mama mea gâsca" de Maurice Ravel. Două celebre lucrări ale universului componistic francez încadrează romantismul târziu al cosmopolitului Aleksandr Scriabin pe acest afiș care se anunță de mare atractivitate; așadar joi 24 noiembrie de la 21 - o ediție LIVE a Scenei europene deosebit de ispititoare!
Foto: Dario Acosta