ACUM:
20.00
Armonii preclasice
O oază de liniște și echilibru.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Creații contemporane românești

Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE de la Munchen: Leonidas Kavakos, Cristian Măcelaru și Orchestra Radiodifuziunii Bavareze

Publicat: marți, 30 Octombrie 2018 , ora 14.10

Pentru actuala stagiune, Orchestra Radiodifuziunii din Munchen anunța câteva momente de referință avându-l ca solist pe violonistul Leonidas Kavakos, în calitatea sa de "Artist în rezidență" în această perioadă. Categoric, întâlnirea pe același afiș a acestui instrumentist celebru cu dirijorul șef al colectivului bavarez - Mariss Jansons - era așteptată ca un eveniment deosebit, programul fiind unul reprezentativ pentru universul componistic de sorginte rusă al secolului XX, cu două repere distincte, ambele mizând pe spectaculozitate orchestrală: "Sacre du printemps" de Igor Stravinski și Concertul nr.1 pentru vioară și orchestra de Dmitri Șostakovici.

O infecție virală puternică l-a obligat însă pe Mariss Jansons să anuleze această participare în cadrul seriei de concerte la "Gasteig" din Munchen iar în locul său a fost solicitat să preia bagheta dirijorală Cristian Măcelaru - cu mai puțin de o săptămână înaintea evenimentului. Nu este însă pentru prima oară când prestigiosul colectiv german apelează la tânărul musician plecat din Timișoara pentru a-l înlocui pe maestrul căruia îi sunt încredințate destinele artistice ale formației până în 2024! (Jansons are în biografia sa câteva "incidente" medicale grave, legate de afecțiuni cardiace, care au determinat medicii să îi recomande renunțarea la concertele din întreaga lună noiembrie iar cei de la SYMPHONIEORCHESTER DES BAYERISCHEN RUNDFUNKS menționau că au sunt fericiți ca au reușit să aducă pe afișele concertelor din capitala Bavariei și ale turneului din Asia "înlocuitori excepționali"! După Cristian Măcelaru, în 10 noiembrie se va afla pe podium Manfred Honeck iar in turneu orchestra va fi condusă de Zubin Mehta!)

Imagini pentru Kavakos

Prezența lui Cristian Măcelaru în viața muzicală europeană este una din ce în ce mai elocventă, caruera sa fiind în plină ascensiune și pe "bătrânul continent" nu numai pe meleaguri americane. Bucuria de a-l avea în prim plan în 2 noiembrie, la pupitrul unuia dintre ansamblurile simfonice foarte apreciate în ultimele decenii, prin intermediul acestei transmisiuni directe la Scena Europeană, de la ora 21, este completată de atractivitatea programului și de prilejul re-întâlnirii cu sonoritatea violinei lui Leonidas Kavakos - personaj marcant al violonisticii contemporane.

Anca Ioana Andriescu