Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE de la Londra: pianistul Andrei Banciu și violista Tabea Zimmermann în recital la Wigmore Hall

Publicat: luni, 23 Decembrie 2024 , ora 11.01

Romanticii sunt cunoscuți, bineînțeles, pentru exprimarea exacerbată a emoțiilor prin intermediul muzicii - însă mai mult decât înaintemergătorii lor, compozitorii secolului al XIX-lea au dedicat nenumărate capodopere domeniului cameral; în acest sens, istoria muzicii s-a îmbogățit în perioada de după cea de-a doua jumătate a secolului romantic - fapt pe care îl vom putea observa în recitalul pe care îl susțin pianistul Andrei Banciu și violista Tabea Zimmermann în data de 13 ianuarie, la Wigmore Hall din Londra - un eveniment pe care îl transmitem în direct.

Cei doi muzicieni vor începe cu Trei Romanțe op. 22 de Clara Schumann; printre ultimele lucrări pe care compozitoarea le-a semnat. După moartea soțului său, în 1856, compozitoarea a încetat să creeze dedicându-și timpul și energia promovării opusurilor semnate de Robert Schumann. Acest mare compozitor romantic este cel care a anunțat venirea în scenă a tânărului Johannes Brahms, din creația căruia vom asculta Scherzo din Sonata "F. A. E." pentru violă și pian; lucrarea, compusă în 1853, este rezultatul unei colaborări dintre Robert Schumann, Brahms și unul dintre elevii lui Schumann, Albert Dietrich - iar cei trei au dedicat-o unuia dintre marii violoniști și compozitori ai acelei perioade: Joseph Joachim. Din creația acestuia, vom putea asculta Sostenuto din Melodii evreiești op. 9 - este vorba despre o partitură dintr-o suită de lucrări compuse plecând de la Melodiile evreiești ale lui Byron.

Dacă am început vorbind despre romantici, trebuie să observăm și faptul că cei doi muzicieni nu se vor opri la muzica secolului al XIX-lea: dintre creatorii care au activat de-a lungul perioadei de tranziție dintre Romantism și Modernism, Robert Fuchs este unul dintre cei mai puțin cunoscuți. Din creația acestuia, vom asculta Selecțiuni din ciclul de 6 Piese fantezii op. 117 - acestea fiind urmate de Piesa de concert pentru violă și pian din creația lui George Enescu - lucrare binecunoscută în repertoriul violiștilor și, de asemenea, una dintre nestematele mai puțin celebre din muzica de cameră enesciană. Recitalul se va încheia cu o altă lucrare semnată de un compozitor român - însă de această dată poate ceva mai puțin cunoscută: este vorba despre Arioso și Allegro de Concert din creația lui Stan Golestan.

Un recital ce merită atenția melomanilor, deci, atât pentru partiturile binecunoscute, cât și pentru cele pe care poate nu le știm atât de bine - însă putem fi siguri de interpretarea de înaltă calitate pe care o girează interesul unor muzicieni excelenți.

Petre Fugaciu