Evenimentele săptămânii Înapoi

Live de la Copenhaga: Beethoven cu Leonidas Kavakos - solist și dirijor

Publicat: miercuri, 7 Octombrie 2020 , ora 12.21

Numele lui Leonidas Kavakos este foarte cunoscut de câteva decenii în viața muzicală internațională căci aparițiile sale violonistice au cucerit publicul de pretutindeni. Sunt deja 35 de ani de când a câștigat Concursul Sibelius (abia devenise major) cucerind apoi laurii competițiilor de la Genova (cea purtând numele lui Niccolo Paganini) și Naumberg (în 1988).Un veritabil virtuoz dublat de un căutător de sensuri expresive, cu temperament și culoare timbrală, Leonidas Kavakos impresionează și prin deschiderea repertorială și prin amploarea preocupărilor sale.

Kavakos a fost prezent adesea și în programele de la Radio România Muzical și nu doar o data a l-am auzit interpretând Concertul pentru vioară și orchestră de Ludwig van Beethoven. Intr-un asemenea context ne-a prilejuit și surpriza unor cadenze de virtuozitate neobișnuite pentru acest opus atât de frecvent cântat: se știe că Beethoven nu a scris cadenze pentru al său cunoscut concert pentru vioară și orchestra dar ne-a lăsat propriile sale cadenze pentru versiunea pentru pian și orchestră pe care el însuși a realizat-o asupra acestei creații (unde instrumentul solist - cu demonstrațiile sale de bravură - este secondat, pe alocuri, de timpani)… Leonidas Kavakos a preluat scriitura beethoveniană a acestor pasaje , adaptând-o, aranjând-o pentru violina sa, păstrând intervențiile timpanului…

Spectaculos de ascultat în traseele sale solistice, Leonidas Kavakos va fi interesant de urmărit și în ipostaza de dirijor al Orchestrei Simfonice Naționale Daneze - un colectiv alături de care a marcat deja succese. De altfel, muzicianul grec a primit în 2017 cu Premiul Leonie Sonning, cea mai înaltă distincție oferită anual în Danemarca unui compozitor, dirijor, instrumentist sau cântăreț de talie internațională (un premiu oferit de-a lungul timpului și lui Simon Rattle sau Daniel Barenboim, lui Benjamin Britten sau Dmitri Șostakovici, lui Yehudi Menuhin sau Leonard Bernstein, pentru a nu menționa decât câteva nume celebre).

De câțiva ani buni, muzicianul grec s-a impus atenției și ca dirijor, nu doar ca solist și partener de muzică de cameră al unora dintre cei mai apreciați artiști ai momentului. In Elveția și la Paris, evoluțiile sale interpretative în dublă ipostază au fost adesea consemnate cu elogii, fiind prestigiul lui Kavakos fiind confirmat de revenirea sa la colectivele respective, în contexte similare.

La Copenhaga în 8 octombrie, Leonidas Kavakos semnează o nouă filă din "albumul Beethoven 250" având pe afiș nu numai Concertul pentru vioară și orchestra în Re major op.61 ci și Simfonia a VI-a, în Fa major, "Pastorala" beethoveniană.

Anca Ioana Andriescu