Evenimentele săptămânii Înapoi

Live de la Barbican Hall: Ryan Bancroft la conducerea BBC Symphony

Publicat: marți, 2 Noiembrie 2021 , ora 7.19

Pentru mulți, probabil că pare un afiș al paradoxurilor, cel de la Barbican Hall, din data de 5 noiembrie: un tânăr dirijor născut și format în California, care trăiește în Olanda (după cum menționau unele surse), care este angajat ca Dirijor principal la Orchestra Națională BBC din Țara Galilor de anul trecut și, din această toamnă, asociat unui ansamblu de prestigiu din Finlanda... Un american care vine să dirijeze la Londra Șostakovici și Stravinski dar și o primă audiție a unei lucrări inspirate de pasiunea pentru fotbalul european și, mai concret, pentru o celebră echipă britanică...

O împletitură de informații care încearcă să contureze un profil artistic foarte deschis, cutezător și dinamic - cel al dirijorului Ryan Bancroft, care (la cei 32 de ani ai săi) a fost invitat să conducă și Concertul de la Stockholm din decembrie, în onoarea celor care vor primi Premiul Nobel în 2021!

Provine dintr-o familie fără a avea preocupări în legătură cu muzica și a studiat în principal trompeta, a căutat însă îndrumări și pentru studiul harpei, flautului și violoncelului, fiind foarte interesat și de muzica și dansurile din Ghana. La Conservatorul Regal al Scoției s-a perfecționat în domeniul dirijatului (colaborând ca trompetist în Orchestra Simfonică BBC Scoția). Dar lansarea carierei sale a fost pusă mai ales pe seama premiilor obținute la un dificil concurs de dirijat de la Copenhaga, purtând numele dirijorului născut în Rusia și dispărut acum șase decenii, după ce a activat o lungă perioadă de timp în Danemarca: Nikolai Malko. După câștigarea acestei competiții în primăvara lui 2019 (când a cucerit și premiul publicului), cariera internațională a lui Ryan Bancroft s-a lansat pe mai multe continente!

Uvertura festivă op.96 de Șostakovici și Suita selectată în 1919 de Igor Stravinski din muzica baletului "Pasărea de foc" alcătuiesc prima parte a programului pe care Ryan Bancroft îl dirijează la conducerea Orchestrei Simfonice BBC, un program care aduce apoi o primă audiție semnată de Mark-Anthony Turnage, o lucrare comandată de cei de la Barbican penru a însoți - ca muzică live - prezentarea unui film cu cele mai importante momente ale unui meci de fotbal celebru din 1989, care a decis (după o amânare de o lună și o desfășurare plinpă de dramatism) câștigătoarea titlului național în Marea Britanie, între echipele Arsenal și Liverpool. Autorul mărturisește că muzica sa scrisă pentru o orchestră amplă și un trio de jazz ar putea sugera un fel de circuit alert de tipul "Tom și Jerry sub efectul steroizilor", că a încercat să ofere fiecărui jucător combatant un "portret muzical" pornind de la inițialele numelui și că... a fost prima dată când a realizat o partitură despre fotbal, chiar dacă au existat și în alte lucrări ale sale personaje din această lume a "sportului rege".

Ce alte conexiuni au existat intre biografia lui Mark-Anthony Turnage și fotbal puteți afla urmărind transmisiunea în direct de la Barbican Hall a concertului BBC Symphony, sub bagheta lui Ryan Bancroft, aducând pe scenă și celebrități din lumea jazz-ului precum Peter Erskine!

Un program al spectaculozității orchestrale la Scena Europeană în 5 noiembrie, de la ora 21,30.

Anca Ioana Andriescu