Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE: Concertul de închidere al Festivalului de la Montpellier. Cristian Măcelaru și Orchestra Națională a Franței

Publicat: luni, 14 Iulie 2025 , ora 18.51

O săptămână încărcată pentru Orchestra Națională a Franței și directorul ei muzical - dirijorul Cristian Măcelaru! Tradiționalul concert-eveniment de Ziua Națională a Franței,în 14 iulie,la Paris - cu un program variat, adesea complicat prin solicitările speciale ale unei manifestări în aer liber, într-un spațiu neconvențional, adaptat unui public foarte variat și… dinamic urmat de "la grande soirree" care încheie nu numai seria marilor programe simfonice,ci și întreg Festivalul Radio France Occitanie Montpellier, în 19 iulie.

În întregul său, manifestarea a sugerat o panoramă diversă a repertoriului (de la oratoriul de Handel propus de ansamblul Les Arts Florissants, condus de longevivul William Christie la Simfonia a II-a "Invierea" de Mahler, oferităde Orchestra Capitole din Toulouse, de exemplu),aducând în prim-plan și celebritățiale muzicii clasice, precum pianiștii Yuja Wang și Daniil Trifonov sau dirijorii Daniel Harding și Kirill Karabits - pentru a numi doar câteva astfel de strălucitoare "staruri" ale ultimilor ani!

Într-un asemenea context, ultima filă a festivalului aflat la a 40-a sa ediție este consacrată doar muzicii franceze, cu un accent special pe creația lui Maurice Ravel, ilustrată prin trei dintre cele mai spectaculoase (și nu doar foarte cunoscute) partituri ale sale, reunite în partea a doua a serii în viziunea lui Cristian Măcelaru. Ravel - de la a cărui naștere se punctează un secol și jumătate pe afișele de pretutindeni - este o ispită pentru public și o provocare pentru fiecare interpret; alături de celebrul Boleroși nu mai puțin faimosul poem coregrafic La Valse (probe de rigoare și rafinament interpretativ, de măiestrie a construcției discursului orchestral - cu jocul volumelor și nuanțelor sale picturale) afișul programului Orchestrei Naționale a Franței anunță și Rapsodia spaniolă, a cărei versiune orchestrală a urmat rapid după elaborarea celei pentru două piane de către compozitorul care avea doar 22 de ani (iar Habanera aparține chiar anului 1895, când Ravel împlinea 20 de ani)! Aproximativ trei decenii de viață și de creație orchestrală se conturează prin sonoritățile pline de imaginație coloristică,dar și de dinamism ale acestor trei titluri.

Momentul solistic readuce în atenție virtuozitatea violonistică și temperamentul romantic viguros solicitat de scriitura lui Camille Saint-Saens în al său Concert nr.3 op.61 în si minor pentru vioară și orchestră; protagonistă este tânăra Manon Galy, distinsă la "Victoire de la musique" în 2022 cu titlul "Revelation soliste instrumental". Ascensiunea carierei tinerei muziciene din Toulouse s-a conturat și în competițiileeuropene la care a participat,dar și prin îndrumările primite și de la Julia Fischer la Munchen sau de la Renaud Capucon, activitatea sa împletind și prezențele camerale și cele concertistice mai ales în peisajul muzical francez,dar și în cel belgian.

În deschiderea programului dirijat de Cristian Măcelaru, Orchestra Națională a Franței are pe afiș numele unei compozitoare franceze născute în iulie 1887: Charlotte Sohy, al cărei Dans mistic cu o complexă scriitură simfonică reflectă rigurosul meșteșug orchestral, însușit și la Schola Cantorum, unde l-a avut ca profesor și pe Vincent d'Indy. A folosit câteva pseudonime masculine o perioadă, păstrând până la urmă pentru lucrările sale numele de familie al bunicului matern. Talent precoce, foarte bine instruită, prietenă cu Nadia Boulanger, a fost redescoperită de publicul noilor generații după ce un nepot (a avut 7 copii!) a realizat un inventar al creației sale în 1974 și i-a computerizat apoi partiturile (printre care se numără și o simfonie, o dramă lirică, muzică de cameră și literatură pentru pian).

De la explorarea unei lumi componistice prea puțin cunoscute la universal sonor al unor veritabile "șlagăre" ale repertoriului concertant și simfonic, programul Orchestrei Naționale a Franței sub bagheta lui Cristian Măcelaru se constituie într-o invitație de mare atractivitate pentru sâmbătă19 iulie, de la ora 21, oferită de România Muzical prin intermediul transmisiunii live de la Festivalul de la Montpellier.

Anca Ioana Andriescu