ACUM:
20.00
Armonii preclasice
O oază de liniște și echilibru.
Urmează: 21.00 Scena europeană Înregistrări sau concerte în direct.
Apoi: 23.30 Sunete contemporane Creații contemporane românești

Evenimentele săptămânii Înapoi

LIVE: Concertul de Anul Nou de la Viena cu Christian Thielemann

Publicat: joi, 27 Decembrie 2018 , ora 14.47

O premieră pentru îndelungata istorie a Concertelor de Anul Nou de la Musikverein!

După venezueleanul Gustavo Dudamel în 2017 (primul latino-american la conducerea acestui eveniment, cel mai tânăr șef de orchestră invitat în acest context la Viena) iată un nou...debut pentru cel mai mediatizat concert de factură clasică, prin intermediul tranmisiunilor directe și preluărilor la radio și TV. Pentru 25 ianuarie 2019 sunt deja anunțate aparițiile discografice ale programului ce va răsuna la Musikverein în 1 ianuarie, dimineața! Germanul Christian Thielemann se va afla pentru prima oară la pupitrul dirijoral al acestui eveniment, prin care Filarmonica din Viena dorește să își afirme nu numai statutul său de instituție muzicală de prim rang ci și menirea de "Ambasador al Austriei" prin intermediul muzicii!

Cu o faimă recunoscută peste tot în lume mai ales pentru repertoriul "greilor" Wagner, Bruckner, Richard Strauss dar și pentru paginilor lui Beethoven sau Brahms, Christian Thieleman este - la cei 59 de ani ai săi - o vedetă incontestabilă a vieții muzicale internaționale. Este anunțat de organizatorii austrieci ca un veritabil "Dirijor - Star" al momentului. Actualmente Prim Dirijor la Staatskapelle din Dresda și Director al Festivalului de Paște de la Salzburg, implicat nu doar ca șef de orchestră ci și în coordonarea Festivalului "Richard Wagner" de la Bayreurth, Christian Thielemann are un CV impresionant acumulat și în lumea operei și în cea a stagiunilor simfonice ale ultimelor decenii. Fostul dirijor al Filarmonicii din Munchen vine așadar în prim-planul promovării muzicii clasice prin mijloacele de marketing actual.

Image result for Thielemann Bayreuth

Vă mărturisesc că aștept cu multă curiozitate versiunile sale asupra repertoriului specific al concertelor de Anul Nou de la Viena, care conțin de fiecare dată și premiere ale unor creații ale membrilor familiei Strauss (căutate cu grijă și mult efort în lista sutelor de titluri semnate de diferitele generații ale acesteia) dar și pagini care revin adesea, spre satisfacția tuturor celor prezenți la Musikverein dar și în alte locuri ale lumii, prin intermediul radio-ului și televiziunii.

Să urmărim așadar și noi, aici, ăn direct, surprizele pe care ni le propune Christian Thielemann la debutul său în cadrul seriei Concertelor de Anul Nou de la Viena: pe 1 ianuarie, de la 12,05 vă aștept să ne bucurăm împreună de farmecul sonorităților dansante - antrenante, dinamice sau poetice, pline de culoare și strălucire - care vor răsuna în interpretarea Filarmonicii din Viena, on marea sală aurită de la Musikverein!

Anca Ioana Andriescu