Evenimentele săptămânii Înapoi

Live: Brahms și Dvorak cu Orchestra Simfonica a Radiodifuziunii din Munchen, dirijată de Jakub Hrusa

Publicat: miercuri, 12 Mai 2021 , ora 13.02

Fără a avea public în sală, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze propune un afiș evident romantic pentru seara de 14 mai. Chiar dacă măsurile de relaxare erau anunțate să debuteze cu aproape o săptămână înainte, s-a considerat că este totuși mai bine ca acest program din 14 mai să fie interpretat doar online.

La conducerea acestui prestigios colectiv orchestral revine - în partituri de Johannes Brahms și Antonin Dvorak - dirijorul ceh Jakub Hrùča, un pasionat al romantismului ceh, frecvent interpret al creațiilor lui Dvorak și Josef Suk, adesea încercând să aducă în atenția publicului de pretutindeni și paginile mai puțin cunoscute datorate acestor autori. Proiectul inițial, prevedea Simfonia a III-a de Mahler, ce urma să fie prezentată într-un turneu dar condițiile speciale ale acestei perioade au determinat aceste opțiuni repertoriale.

In 2021 Jakub Hrùča împlinește 40 de ani iar cariera sa se "măsoară" deja nu numai în succese la competiții internaționale de dirijat ci și în premii ale discurilor inregistrate, ca și în colaborări cu formații și artiști de renume.

La 30 de ani a fost desemnat următorul director muzical la Royal Danish Opera și Royal Danish Orchestra dar - solidar cu directorul artistic Keith Warner - a renunțat la acest post, în urma unor anunțate reduceri de buget pentru producțiile acestei instituții. De-a lungul anilor, Jakub Hrùča a avut colaborări mai ample în Marea Britanie și în alte țări europene, apariții pe afișe din Statele Unite și Japonia iar faptul că Orchestra Simfonică din Bamberg i-a prelungit contractul ca dirijor șef până în 2026 (însumând astfel un deceniu la pupitrul acestui ansamblu cu o istorie prestigioasă) confirmă aprecierea de care s-a bucurat și se bucură în continuare tânărul muzician născut la Brno. Fiu al unui architect, Jakub Hrùča a studiat întâi în orașul natal pianul și trombonul, apoi la Conservatorul din Praga (printre maeștrii săi numărându-se și Jiűí Bìlohlávek), a fost laureat la Concursul Internațional "Lovro von Matacic", s-a perfecționat apoi prin stagii la Filarmonica din Praga și la Orchestre Philharmonique de Radio France, desfășurându-și activitatea și în lumea operei: de la Glyndebourne Festival, la Operele din Viena, Paris, Frankfurt, etc... 2017 - anul în care se anunța și debutul său la Covent Garden din Londra - a marcat și numirea sa ca principal dirijor oaspete al Philharmonia Orchestra.

Solista serii este contralto Gerhild Romberger, o prezență frecventă în repertoriul de concert, de oratoriu, de la cel al Barocului pană la creații contemporane.

Gerhild Romberger

După studii muzicale care o direcționau spre o carieră în pedagogia școlară, Gerhild Romberger s-a îndreptat spre canto - abordând repertoriul de mezzo și de alto iar actualmente își împarte activitatea între cea solistică și cea de profesor de canto la Academia de Muzică din Detmold - unde s-a și pregătit de altfel (Detmold fiind orașul în care a crescut și ân care locuiește și acum).

La Munchen, în deschiderea acestui program, Gerhild Romberger va interpreta "Cântece biblice" - opusul 99 din creația lui Antonin Dvorak, pagini despre care autorul spunea (se pare) că... nu trebuie neapărat cântate ci rostite ca o rugăciune... Cele 10 texte din Cartea Psalmilor alese de compozitorul ceh în 1894, pe când se afla în Statele Unite, au fost "așezate" într-o partitură pentru voce gravă și pian; iar mai târziu, Dvorak a selectat 5, a căror linie pianistică a și orchestrat-o. Acestor pagini de romantică și profundă interiorizare, dirijorul ceh le-a alăturat prima dintre simfoniile lui Johannes Brahms, cu sonoritățile sale monumentale, cu ale ei aluzii la scriitura beethoveniană.

Anca Ioana Andriescu