Evenimentele săptămânii Înapoi

Leonidas Kavakos a câștigat premiul ‘Léonie Sonning Music’ pentru anul 2017

Publicat: joi, 5 Ianuarie 2017 , ora 13.50

Leonidas Kavakos, născut la Atena la 30 octombrie 1967, va primi cea mai înaltă distincție muzicală daneză "Léonie Sonning Music Prize" pentru anul 2017. Anterior, acest premiu a mai fost acordat unor mari personalități ca Igor Stravinski în 1959, Yehudi Menuhin în 1972, Miles Davis în 1984 și Arvo Pärt în 2008.

Președintele fundației "Léonie Sonning Music", d-l Esben Tange, a declarat despre Leonidas Kavakos că "este unul dintre cei mai expresivi violoniști pe care i-a auzit vreodată. Interpretările sale sunt autoritare și dovedesc o înțelegere profundă a muzicii. Personalitatea sa puternică, virtuozitatea și natura directă îl fac un interpret de mare calibru."


Săptămâna aniversară a Premiului "Léonie Sonning Music"  începe din 10 ianuarie

Leonidas Kavakos va apărea în mai multe ipostaze interpretative. Mai întâi va susține un recital alături de pianistul italian, de asemenea de renume internațional, Enrico Pace. Va urma concertul de premiere din 12 ianuarie pe care vă invităm să îl urmăriți în transmisiune directă la Radio România Muzical și în care Leonidas Kavakos va fi solist al Orchestrei Simfonice Naționale Daneze sub bagheta lui Fabio Luisi. El va interpreta trei concerte pentru vioară din trei epoci diferite: Concertul BWV 1052 în re minor pentru vioară și orchestră de Johann Sebastian Bach, Concertul pentru vioară și orchestră "În memoria unui Înger" de Alban Berg și Concertul op.77 în Re major pentru vioară și orchestră de Johannes Brahms.

Pe 14 ianuarie, violonistul grec beneficiar al premiului "Léonie Sonning Music" pentru anul 2017 va prezenta în reluare Concertul de Brahms, din nou în colaborare cu Orchestra Simfonică Națională Daneză și va susține un masterclass de vioară pentru studenții de la Academia Daneză de Muzică.

Vă invităm așadar la Sala de Concerte a Radiodifuziunii din Copenhaga, la un maraton al virtuozității susținut joi, 12 ianuarie, de Leonidas Kavakos, solist al Orchestrei Simfonice Naționale Daneze, dirijor Fabio Luisi.

Laura Ana Mânzat