Evenimente Înapoi

Lansarea volumului 'În universul muzicii cu ...Octavian Paler și Antoaneta Ralian. Radio România Muzical - 20 ani'

Publicat: vineri, 24 Martie 2017 , ora 10.59
Astăzi, 24 martie, se lansează volumul "În universul muzicii cu ...Octavian Paler și Antoaneta Ralian. Radio România Muzical - 20 ani' semnat de Cristina Comandașu, realizator Radio România Muzical, publicat sub îngrijirea prof. univ. dr. Lidia Vianu la Editura Contemporary Literature Press, editura online a Universității București.

Volumul cuprinde transcrierea interviurilor realizate de Cristina Comandașu pentru emisiunile În universul muzicii difuzate în martie 2006, ce l-au avut protagonist pe scriitorul Octavian Paler, și în aprilie 2012, cu traducătoarea Antoaneta Ralian în prim plan.


Cartea este disponibilă gratuit la adresa http://editura.mttlc.ro/comandasu-rrm-20.html.


Prof. univ. dr. Lidia Vianu:
Radio România Muzical împlinește 20 de ani. Publicăm acest volum ca un omagiu adus în primul rând supremei libertăți a muzicii clasice, arta fără frontiere. Până la 24 martie 1997, mă gândeam cu tristețe la toate posturile de muzică clasică pe care le auzeam atunci când mă aflam în altă țară. Noi nu aveam. Autoarea acestui volum, pe care îl publicăm tomai pentru a marca bucuria nenumăraților ei ascultători, Cristina Comandașu, cea care realizează printre altele aceste seducătoare dialoguri de sâmbăta dupămasa care se numesc În universul muzicii, este un Moș Crăciun de fiecare zi. Foarte greu ar fi să descriu ce înseamnă pentru mine Radio România Muzical. De două decenii lucrez 18 ore pe zi - ca profesor, ca director al unei edituri online care s-a impus încet și înfruntând toate prejudecățile din lume. Tot de două decenii petrec aceste 18 ore pe zi în compania emisiunilor de muzică clasică. Este lumea mea. Este echilibrul meu. Este și drogul meu de fiecare zi. Înainte de anul 1997, crezusem că doar Bach poate fi toate aceste lucruri deodată. E drept, am lucrat în timp ce ascultam emisiunile RRM. Prețuirea mea pentru acest post de radio vine, însă, din faptul că vocile lui cultivate, redactorii atât de bogați intelectual, generozitatea bucuriei lor de a transmite muzica, m-au învățat ceva ce trebuia să știu de mult: atunci când asculți cu adevărat, trebuie să te predai, să nu mai faci nimic altceva. Nu cred că-mi va ajunge timpul să ascult absolut tot ce aș vrea să ascult, așa cum Radio Muzical ne învață să ascultăm: profesionist. Dar în mod sigur, n-aș mai fi eu, dacă o singură zi de aici încolo n-aș mai putea deschide dimineața radioul pe 104.8 FM