ACUM:
10.00
Grădina de... sunete
Marea muzică, dincolo de cuvinte: într-o grădină paradisiacă.
Urmează: 11.55 Promo Informații despre evenimentele partenerilor noștri.
Apoi: 11.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Agenda de concert Înapoi

Lansarea Programului de Finanțare Nerambursabilă 'București - Oraș Deschis' 2021

Publicat: joi, 27 Mai 2021 , ora 15.48


Primăria Capitalei prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București lansează în data de 26 mai 2021, Sesiunea de finanțare nerambursabilă "București - Oraș deschis" din cadrul Programului de finanțare 2021 destinat sectorului creativ din București.

Tema programului

Programul de finanțare "București - Oraș deschis" 2021 își propune să susțină sectorul creativ din București, profund afectat de restricțiile impuse de pandemie și să răspundă nevoii acute de întâlnire și interacțiune directă cu experiența artistică și culturală a cetățenilor din București după un an de restricții și distanțare fizică.

"Ne-am dorit să reluăm sesiunea anuală de finanțare a ARCUB, sesiune oprită în 2018, cu atât mai mult în acest an, care este un an complicat pentru sectorul cultural. Prin Programul de finanțare București - Oraș deschis, ne dorim să deschidem Bucureștiul, să stimulăm relansarea activității comunităților creative și culturale din oraș. Este un demers necesar în strategia ARCUB pentru anul 2021," declară Mihaela Păun, directorul ARCUB.

Domenii de referință

Programul se adresează tuturor domeniilor culturale - artele spectacolului (teatru, dans, muzică), arte vizuale (care includ dar nu se limitează la: pictură, sculptură, design, grafică, arte decorative, street art, fotografie, instalații, video art, artă digitală și noile media, film), educație prin cultură, intervenție culturală și urbană, patrimoniu și arhitectură și promovarea culturii scrise. De asemenea, programul de finanțare încurajează abordările interdisciplinare și colaborative.

Propunerile de programe, proiecte și acțiuni se pot derula deopotrivă în spații fizice și online și trebuie să fie adaptate condițiilor restrictive impuse de pandemie și evoluției prognozate pentru acest an.

Obiective "București - Oraș deschis"

În cadrul temei din acest an "București - Oraș deschis", ARCUB invită operatorii culturali din București să propună programe, proiecte și acțiuni culturale în acord cu Strategia Culturală a Municipiului București 2016-2026 - un document aflat în proces de operaționalizare, care va fi implementat de Direcția Cultură, Învățământ, Turism din cadrul Primăriei Municipiului București - și adaptate contextului specific anului 2021.

Principalele obiective ale Programului cultural "București - Oraș deschis" în anul 2021 sunt susținerea unei participări cât mai vaste și implicate a cetățenilor orașului, atât în spații fizice, cât și online, cu accent asupra activării spațiului public, precum și dezvoltarea, inovarea și reziliența sectorului cultural prin reinventarea și adaptarea la schimbările provocate de pandemie.

Solicitanți eligibili

Finanțarea nerambursabilă va putea fi solicitată de persoane fizice autorizate, asociații, fundații, instituții publice care nu sunt subordonate Primăriei Capitalei, societăți comerciale care derulează activități culturale sau educaționale.

Buget

Bugetul disponibil pentru sesiunea de finanțare nerambursabilă din acest an este de 3,5 milioane de lei. Solicitanții vor putea beneficia de un plafon maxim de finanțare de 100.000 lei pentru proiecte mari, 50.000 lei pentru proiecte medii și de 25.000 lei pentru proiecte mici.

Sesiunea de finanțare a proiectelor culturale va fi urmată de o sesiune de burse de idei adresată persoanelor fizice active în sectorul cultural din București.

În această sesiune de finanțare, cheltuielile eligibile răspund și nevoii de susținere a activității curente a solicitanților (chiriile spațiilor administrative, utilități), pe perioada derulării proiectului, inclusiv pentru spațiile culturale private, profund afectate de pandemie.

Calendar

Vor fi acordate finanțări nerambursabile pentru oferte culturale ce se vor desfășura exclusiv în București, în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și data de 15 noiembrie 2021.

Proiectele pot fi înscrise până la data de 25 iunie 2021, ora 17:00, prin e-mail, la adresa finantare2021@arcub.ro.

Informații utile

Regulamentul de finanțare, Anunțul public privind lansarea Programului cultural și Calendarul programului sunt disponibile pe site-ul ARCUB, secțiunea Finanțare.

Despre Programul de finanțare nerambursabilă al ARCUB

Pentru a diversifica oferta culturală a orașului București și pentru a maximiza impactul culturii asupra bucureștenilor, Primăria Capitalei și ARCUB au lansat Programul de susținere financiară a proiectelor culturale, un apel deschis către artiști și organizații culturale de a realiza proiecte și acțiuni inovatoare care îmbogățesc și diversifică viața culturală a orașului București.

Finanțarea proiectelor organizațiilor culturale din București este o parte fundamentală a istoriei ARCUB, instituția fiind înființată în 1996 pentru a deservi exact acest scop, pe care l-a urmărit, sub diferite forme, de-a lungul întregii sale activități.

În perioada 2014-2017, ARCUB a susținut, prin Programul anual de Finanțare Nerambursabilă pentru Operatorii Culturali, peste 300 de proiecte din toate domeniile culturale - teatru, arte vizuale, dans, muzică și educație prin cultură, printre care singurul festival rromani din țară, piese de teatru inițiate de tineri studenți, proiecte împotriva discriminării, festivaluri de animație, improvizație, de chitară sau muzică veche, rezidențiate pentru artiști emergenți, festival de muzică balcanică sau dedicat culturii armene, evenimente de dans, piese de teatru și festivaluri de lectură pentru copii și, nu în ultimul rând, evenimente dedicate revitalizării vechilor zone industriale și transformării acestora în centre de artă și design. Finanțările acordate au fost nerambursabile și s-au acordat anual, în urma unui proces de selecție.

ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în 25 de ani de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii - Spotlight, Festivalului Internațional de Teatru de Stradă - B-FIT in the Street! și al Festivalului internațional de jazz - Bucharest Jazz Festival.