Cronici din festival Înapoi

Lansare editorială și un excepțional recital la Aula Palatului Cantacuzino - 15 septembrie

Publicat: miercuri, 16 Septembrie 2015 , ora 9.56

Despina Petecel Theodoru - muzicolog inconfundabil prin acuitatea observațiilor și deschiderea către sfere interdisciplinare - aduce în atenția cititorilor noua sa carte Enescu - reverie și mit. Este un volum amplu în care autoarea sistematizează și prelucrează studii prezentate de-a lungul a peste trei decenii în Simpozioanele Internaționale "George Enescu" (1981 - 2013), dar și pertinente puncte de vedere publicate în reviste de cultură sau extrase din emisiunile sale de autor de la Radiodifuziunea Română.

"În cele aproape 300 de pagini, Despina Petecel Theodoru aruncă o lumină nouă asupra marelui nostru compozitor prin dialoguri virtuale cu reputați enescologi și prin considerațiile sale ce ating filosofia. Este un volum care nu trebuie să lipsească din nicio bibliotecă muzicală." - spunea prof. univ. dr. Viorel Cosma. Întru-totul de acord. Bravo Despina!

Lansarea editorială a fost urmată de un consistent recital susținut de Cvartetul de coarde Profil. Membrii acestei formații - Diana Moș, Petru Nemțeanu, Marian Movileanu și Mircea Alexandru Marian - au etalat virtuozitate și au convins în lucrări dificile, ample, remarcabile: Voci în infinit II de tânărul Roman Vlad, Opt rame pentru un autoportret pierdut (cvartetul nr. 1) de Adrian Iorgulescu și Sfere (cvartetul nr. 5) de Dan Dediu. Lucrările le veți auzi la Radio România Muzical însoțite de comentarii. Trebuie să remarc faptul că relația dintre Muzeul Național "George Enescu" și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România a intrat pe un drum normal, această colaborare firească dând naștere unor reale evenimente artistice, cum a fost și cel de ieri după-amiază.

Monica Cengher