Agenda de concert Înapoi

Lansare de CD și recital final al Turneului Internațional 'Silence. Anatomia liedului > 9 perspective'

Publicat: vineri, 21 Octombrie 2022 , ora 11.37


Luni, 24 octombrie, de la ora 19,00, publicul român are întâlnire cu soprana Laura Tătulescu și cu pianista și compozitoarea Ana Giurgiu-Bondue la Universitatea Națională de Muzică din București, Sala "George Enescu". În deschidere: lansarea oficială a albumului "Silence", reunind înregistrări realizate de cele două muziciene în studiourile Radio România, în luna august. Este vorba despre peste 40 de minute de muzică însemnând 19 lieduri semnate de 9 compozitori români de referință, moderni și contemporani, autori de mare valoare începând cu George Enescu, trecând prin creațiile compozitorilor Mihail Jora, Theodor Grigoriu, Paul Constantinescu, Felicia Donceanu, pentru a ajunge la Violeta Dinescu și Ana Giurgiu-Bondue. Albumul reprezintă o inițiativă singulară în peisajul discografic românesc și are ca scop aducerea în atenția unui public cât mai larg a unei întregi suite de lucrări de mare valoare, atât muzicală cât și din perspectiva versurilor, din repertoriului de lied, demersul propunându-și, în același timp, să pună în lumină accesibilitatea acestui gen. Textul de prezentare al CD-ului este semnat de Monica Isăcescu Lup, mozicolog și realizator de emisiuni la Radio România Muzical.

Sunt invitați să vorbească despre evenimentul editorial soprana și profesoara Georgeta Stoleriu și compozitorul Dan Dediu, președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Lansarea va fi urmată de recital. Laura Tătulescu și Ana Giurgiu-Bondue prezintă, cu acest prilej, lucrările incluse pe compact-discul "Silence", cărora li se vor adăuga piese compuse special pentru acest turneu, precum și piese pentru pian solo.

La finalul recitalului, cele două muziciene vor acorda autografe pe albumul lansat.

Intrarea este liberă.

Turneul "Silence" s-a deschis vineri, 14 octombrie, la Théâtre byzantin de l'Hôtel de Béhague din Paris, a continuat în 17 octombrie la Universitatea "Carl von Ossietsky" din Oldenburg, Germania, pentru ca miercuri, 19 octombrie, să ajungă la Sala "Henri Coandă" a Palatului Culturii din Iași.


𝐋𝐚𝐮𝐫𝐚𝐓ă𝐭𝐮𝐥𝐞𝐬𝐜𝐮

După obținerea diplomei de licență, soprana româno-americană Laura Tătulescu a absolvit cursurile de master ale Universității Naționale de Muzică din București, interpretând rolul Marguerite din opera Faust de Gouno pe scena Operei Naționale din capitală. La numai 24 de ani, devenea cea mai tânără membră a prestigiosului ansamblu de soliști al Operei de Stat din Viena. În stagiunea 2005-2006, a primit singurul Premiu "Uli Maerkle" acordat vreodată pentru cel mai promițător tânăr debutant la Opera de Stat din Viena din acel an. În 2008, Laura Tătulescu a apărut pentru prima dată pe scena Operei din Los Angeles, iar un an mai târziu a devenit solistă la Opera de Stat Bavareză din München. În decursul carierei sale a cântat sub bagheta unor dirijori celebri precum Riccardo Muti, Seiji Ozawa, Danielle Gatti, Kent Nagano sau Andris Nelsons. A fost invitată să susțină spectacole și concerte pe scene de prestigiu, Opera Națională Engleză, Opera din Seattle, Florida Grand Opera, Gewandhaus din Leipzig și Opera Națională din Tokyo fiind doar câteva dintre instituțiile cu care a colaborat. Repertoriul abordat de Laura Tătulescu se remarcă prin diversitatea stilurilor și a genurilor abordate, pornind de la Rameau, Mozart, Rossini, Poulenc, Debussy, Britten și ajungând până la operă contemporană și un vast repertoriu vocal-simfonic și de lied.


𝐀𝐧𝐚𝐆𝐢𝐮𝐫𝐠𝐢𝐮-𝐁𝐨𝐧𝐝𝐮𝐞

Compozitoare și pianistă, Ana Giurgiu-Bondue a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București și s-a perfecționat apoi la Conservatorul din Lille, la Conservatorul din Paris-Saclay și la Universitatea Paris IV, Sorbonne. În anul 2007 a obținut titlul de doctor al Universității Naționale de Muzică din București. A colaborat cu Centrul de Muzică Barocă din Versailles, în calitate de clavecinistă, și cu Operele din Dijon, Lille și Paris, ca pianistă. Ana Giurgiu-Bondue a compus muzica unor filme documentare difuzate de Radio France și TV5 Monde, precum și lieduri, partituri orchestrale, corale și camerale. De asemenea, a scris lucrări la comanda Cvartetului Elipsos și a Festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi. Partitura sa Carillon pour Forqueray a fost înregistrată de clavecinista Michèle Dévérité pe discul Forqueray ou les tourments de l'âme, album ce a primit distincția Diapason d'Or. Ana Giurgiu-Bondue este membră a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și a SACEM Franța. Din anul 2005 este stabilită în Franța și activează ca profesoară la Conservatorul din Senlis.


"Silence. Anatomia liedului > 9 perspective" - Proiect al Asociației "Opus", co-finanțat de AFCN