Agenda de concert Înapoi

Lansare de carte: 'În căutarea consonanțelor' cu Valentina Sandu-Dediu, Ioana Pârvulescu și Tiberiu Soare

Publicat: miercuri, 11 Octombrie 2017 , ora 16.13
Editura Humanitas vă așteaptă sâmbătă, 14 octombrie, ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului "În căutarea consonanțelor" de Valentina Sandu-Dediu, apărut recent în colecția Contrapunct a editurii. La eveniment vor participa, alături de autoare, criticul literar și scriitoarea Ioana Pârvulescu și dirijorul Tiberiu Soare.

"Întreaga istorie a muzicii se află în prezent pe YouTube. Valentina Sandu-Dediu este o călăuză avizată și discretă pe căile, uneori nevăzute, ale acestei istorii. E un ghid erudit, însuflețit de pasiune, acea pasiune fără de care Valery Larbaud nu s-ar fi obosit, poate, să-i facă pe James Joyce și pe atâția alții accesibili publicului francez. Cuprinzând o sumă imensă de informații, autoarea scrie o carte în tradiția cea mai nobilă a muzicologiei și criticii literare. Menirea noastră, spune autoarea, este de a mijloci contactul dintre lumile muzicale. Vorbește desigur de lumile muzicale, dar și de oamenii, muzicieni sau melomani, care aspiră să trăiască în ele. Căci muzica nu se întâlnește totdeauna cu publicul ei chiar din prima clipă. Atins cu prisosință, scopul cărții pe care o țineți în mână este de a trezi setea de cunoaștere a neofitului și de a o redeștepta pe cea a cunoscătorului blazat. Cine o citește nu se va rătăci inutil și indiferent prin jungla YouTube-ului. Va rătăci încântat, stăpân pe curiozitatea sa strunită." (Andrei Vieru)

"De-a lungul istoriei muzicii, contopirea potrivită, agreabilă a sunetelor produse simultan este diferit interpretată, în funcție de legi acustice, dar și de sisteme de acordaj diferite, de teorii psihologice și de teorii ale receptării. Este o căutare obsesivă pentru unii a consonanței, evident raportată la ingredientul care le oferă justificarea: disonanța." (Valentina Sandu-Dediu)

VALENTINA SANDU-DEDIU a absolvit în 1990 Secția de muzicologie la actuala Universitate Națională de Muzică din București. A fost bursier al Wissenschaftskolleg zu Berlin, iar în prezent este profesor la Universitatea Națională de Muzică (unde predă din 1993 istoria muzicii, muzicologie și stilistică) și rector al Colegiului Noua Europă, București. În 2008 a primit Premiul Academiei de Științe Berlin-Brandenburg, acordat de Peregrinus Stiftung. Este autoarea a peste 40 de studii și 300 de articole, precum și a zece cărți publicate în România și Germania, printre care se numără: Wozzeck, profeție și împlinire, București, 1991; Ipostaze stilistice și simbolice ale manierismului în muzică, București, 1997; Ludwig van Beethoven, București, 2000; Muzica nouă între modern și postmodern, București, 2004; Rumänische Musik nach 1944, Saarbrücken, 2006; Alegeri, atitudini, afecte, București, 2010; Robert Schumann, București, 2011; Octave paralele, Humanitas, 2014. A realizat, deasemenea, câteva serii de emisiuni radiofonice. Își descoperă temele predilecte în stilistica și retorica muzicală, în discuția despre manierism și postmodernism în muzică sau în diferite zone ale muzicii noi, îndeosebi ale muzicii românești. Activitatea sa este completată de aparițiile concertistice și de înregistrări, în calitate de pianistă în ansambluri camerale.

Accesul la eveniment este gratuit in baza unei rezervări prealabile prin Eventbook: https://eventbook.ro/event/bil ete-in-cautarea-consonantelor