Agenda de concert Înapoi

Șlagăre din cele mai frumoase povești muzicale, la Athenaeum Summer Festival

Publicat: miercuri, 26 Iunie 2024 , ora 10.54


Un program de concert spumos și plin de ritm, cu muzică pentru scenă, de film, de operă și balet, va fi oferit astăzi, 26 iunie, și mâine, 27 iunie, de Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijată de Felix Mildenberger, în cadrul Athenaeum Summer Festival. Biletele pentru miercuri, 26 iunie, sunt aici și pentru joi, 27 iunie, aici. La concertul din 27 iunie vor avea acces iubitorii muzicii din toată țara, deoarece va fi transmis în direct pe TVR Cultural.

Concertul intitulat Symphonic Summer Vibes începe în tonuri americane, cu celebra Uvertură Candide, un melanj fermecător al celor mai importante melodii din opereta omonimă de Leonard Bernstein, ce valorifică satira și triumful optimismului din nuvela de Voltaire, care stă la baza libretului.

Valsul de Dmitri Șostakovici aduce acea savoare inconfundabilă a coloritului de jazz. Iubitorii teatrului liric vor savura două momente simfonice foarte populare din repertoriul de operă: Intermezzo din Manon Lescaut de Puccini, compus pe tema iubirii dintre cei doi protagoniști, și Intermezzo din Cavalleria Rusticana de Mascagni, un moment cheie al narațiunii care descrie contrastul puternic dintre serenitatea și simplitatea vieții unui sătuc și trăirile tumultuoase și pasionale ale personajelor, adus în scenă chiar înaintea tragicului deznodământ.

În continuarea programului, Bacanala provine de asemenea dintr-o operă celebră, Samson și Dalila de Camille Saint-Saëns: un moment de balet a cărui muzică este înveșmântată orchestral într-o formulă luxuriantă, un dans senzual, orgiastic îmbogățit de sonoritățile percuțiilor.

Lista lui Schindler este una dintre cele mai tulburătoare pelicule cinematografice din toate timpurile, iar muzica lui John Williams traduce cu sensibilitate bogăția de trăiri ce însoțește tema războiului și tragedia Holocaustului. În interpretarea violonistului Valentin Șerban, concertmaistru al Orchestrei Filarmonicii George Enescu, tema principală din Lista lui Schindler va fi urmată, simbolic, de Meditația din opera Thais de Jules Massenet.

Din muzica de balet compusă de Aram Haciaturian, sunt incluse celebrele Dansul săbiilor din Gayaneh și Adagio din Spartacus, a căror notorietate a crescut pentru că au fost folosite ca muzică de film (Scoop de Woody Allen, respectiv Mayerling, Ice Age: The Meltdown, Caligula ș.a.). Foarte cunoscută este și Uvertura operei Guillaume Tell de Rossini, lăudată de contemporanul Hector Berlioz și prezentă în zilele noastre în genericele unor emisiuni radio și TV, în numeroase desene animate și asociată pe scară largă cu galopul. Programul se încheie pe tărâm american cu Mambo din Poveste din Cartierul de Vest de Bernstein.

Felix Mildenberger este dirijor principal invitat la Filarmonica Teatro Regio di Torino din stagiunea 2021-2022. După câștigarea Concursului de dirijat LSO Donatella Flick în 2018, a fost timp de doi ani dirijor asistent al London Symphony Orchestra, colaborând îndeaproape cu Sir Simon Rattle, François-Xavier Roth, Gianandrea Noseda și alții. Între 2019-2020 a ocupat aceeași poziție pentru Paavo Järvi la Tonhalle Orchestra Zürich, iar între 2017-2019 la Orchestre National de France pentru dirijorul principal Emmanuel Krivine. Apreciat pentru "tehnica rafinată și ideile clare", Felix Mildenberger colaborează deja cu orchestre notabile, precum London Symphony Orchestra, Orchestre National de France, Tonhalle Orchestra Zürich, Royal Concertgebouw Orchestra, DSO Berlin, NDR Radiophilharmonie Hannover, Konzerthausorchester Berlin, hr-Symphony Orchestra, Kammerphilharmonie Bremen, Staatskapelle Weimar, Bremer Philharmoniker, Camerata Salzburg, Ensemble Modern, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre National de Lille, dar și cu soliști ca Julia Fischer, Lucas și Arthur Jussen, Sabine Meyer, Nils Mönkemeyer, Daniel Lozakovich, James Ehnes și Alexej Gerassimez. În stagiunea actuală, și-a făcut debutul cu Vienna Symphony în concertele de Crăciun și a dirijat un spectacol cu Written on Skin de George Benjamin, la Deutsche Oper Berlin.


Filarmonica George Enescu organizează în perioada 20 iunie - 29 iunie 2024 cea de-a treia ediție a Athenaeum Summer Festival, un festival care-și propune să creeze sunetul verii la Ateneul Român, cu lucrări celebre de muzică clasică, jazz, muzică din filme, muzică veche. Toate evenimentele muzicale din cadrul Athenaeum Summer Festival încep la ora 19.00.

Programul complet al Festivalului poate fi găsit pe site-ul Filarmonicii George Enescu - la acest link.