ACUM:
10.00
Arpeggio
3 ore cu și despre Interpretul zilei, Opera si vedetele ei, CD Review.
Urmează: 12.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 12.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Se întâmplă la Radio România Înapoi

La aniversare, Teatrul Național Radiofonic își omagiază valorile: Mircea Albulescu - 80 de ani

Publicat: miercuri, 1 Octombrie 2014 , ora 14.34
Luni, 6 octombrie, la ora 11:00, la clubul de la hotelul Ramada Majestic, de pe Calea Victoriei din București, Teatrul Național Radiofonic invită la o întâlnire de suflet cu actorul, regizorul, poetul, dascălul și, nu în ultimul rând, teoreticianul artei teatrale radiofonice Mircea Albulescu, sărbătorit la împlinirea vârstei de 80 de ani.

Născut pe 4 octombrie 1934, absolvent al celebrei Promoții de aur 1956, a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale din București, la clasa profesoarei Aura Buzescu, actor de teatru, film, Radio, televiziune, Societar de onoare, din 2002, al Teatrului Național din București, pe scena căruia a jucat zeci de roluri memorabile, Mircea Albulescu a desfășurat, de asemenea, o remarcabilă activitate pedagogică universitară, între anii 1985 - 2004, domnia-sa deținând titlul de Doctor în Arte la UNATC. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural și Ordinul Serviciul Credincios în grad de Comandor, cu Premiul pentru întreaga activitate, acordat la Gala UNITER din 2005 și cu importante alte premii, din partea Academiei Române, Ministerului Culturii și Cultelor, UNATC, Centrului Național al Cinematografiei, Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), iar în anul 2011 a primit o stea care-i poartă numele pe Aleea Celebrităților, în Piața Timpului din București, simbolizând prețuirea pentru o viață închinată scenei și artei teatrale.

Prezența lui Mircea Albulescu la Teatrul Național Radiofonic este una cu totul excepțională, dacă ne gândim nu numai la sutele de roluri pe care marele actor le-a întruchipat în fața microfonului, ci și la faptul că a semnat numeroase adaptări și dramatizări pentru Radio, iar, în anii '90, a lucrat un timp ca regizor colaborator la redacția Teatru, montând mari titluri ale literaturii naționale și universale într-o viziune originală, percutantă, atent gândită în cele mai mici nuanțe. Trebuie menționat, de asemenea, că teza de doctorat a lui Mircea Albulescu are ca temă: Teatrul radiofonic: convertibilitatea mijloacelor de expresie actoricească în procesul creației . "Activitatea în studiourile Radiodifuziunii este, fără îndoială, cea mai prodigioasă dintre activitățile mele artistice", afirma domnul Mircea Albulescu.

La audiția din 6 octombrie, Teatrul Național Radiofonic readuce în atenție un spectacol din anul 1995, care poartă, în toate dimensiunile lui, semnătura artistică distinctă, tulburătoare, a lui Mircea Albulescu: Michelangelo Buonarotti de Alexandru Kirițescu. Adaptarea radiofonică și regia artistică: Mircea Albulescu.

În Michelangelo Buonarotti de Alexandru Kirițescu, pus în undă de Mircea Albulescu, în 1995, figura eroului răzvrătit, mistuit de patima creației, se proiectează pe coordonatele neliniștii creatoare, ale libertății spirituale și ale unei dăruiri totale, până la uitarea de sine. Mircea Albulescu dă viață, glas, simțire, emoție artistului renascentist împătimit de creație, geniului conștient de harul său, obsedat de viziunea operei sale.

Spectacolul Michelangelo Buonarotti de Alexandru Kirițescu se va difuza duminică, 12 octombrie, la ora 19:00, la Radio România Cultural.

În distribuție: Mircea Albulescu, Irina Mazanitis, Ștefan Iordache, Adrian Pintea, Costel Constantin, Dan Condurache, Mihai Dinvale, Armand Calotă, Mihai Fotino, Ion Pavlescu, Cornel Vulpe, Mihai Niculescu, Alexandru Jitea, Adrian Găzdaru, Boris Petroff, Gabriela Codrea, Ion Bechet, Gheorghe Pufulete. Regia de studio: Violeta Berbiuc. Regia muzicală: George Marcu. Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu. Redactor: Marina Spalas.