Evenimentele săptămânii Înapoi

Jurnaliști Radio România Muzical, premiați la Gala premiilor Musicrit

Publicat: marți, 16 Ianuarie 2024 , ora 15.42


În 14 ianuarie 2024, a avut loc la Ateneul Român a doua ediție a Galei premiilor Musicrit, eveniment organizat de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România (UCRRM), ce recompensează Excelența artistică și editorială în domeniul muzicii culte.

Premiul "Tânărul jurnalist al anului" a revenit unui realizator Radio România Muzical, Petre Fugaciu.

Printre premianții Concursului de critică muzicală "Mihail Jora", organizat de UCRRM, care și-au primit distincțiile cu ocazia Galei Musicrit, se numără și Ana Sireteanu, care a obținut premiul al III-lea, dar și premiul special pentru critică de operă, oferit de regizorul Rareș Zaharia, în amintirea mamei sale, regretatul muzicolog Mioara Bâscă, cu o carieră îndelungată în calitate de consilier artistic la Orchestra de Cameră Radio. Ana Sireteanu este colaboratoare Radio România Muzical.

Organizatoarea Galei Musicrit și Președinta Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România este Luminița Arvunescu, realizator Radio România Muzical, autoarea emblematicei emisiuni "Seara de operă".

Petre Fugaciu (27 ani) a absolvit Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București, în anul 2014, la clasa de pian a prof. Lelia Rădulescu. În perioada 2014-2020 urmat cursurile de licență și masterat ale Universității Naționale de Muzică din București, în cadrul specializării Muzicologie, la clasa prof. dr. Mihai Cosma. În perioada 2014-2016 a fost voluntar al Concursului Internațional de Canto Le Grand Prix de l'Opéra. În 2016 a debutat în revista Actualitatea Muzicală, iar în 2019 a fost membru al juriului studențesc din cadrul Concursului Internațional de Duo Suzana Szörenyi. În 2020 a făcut parte din echipa proiectului Laboratorul de muzică, inițiat de Asociația Culturală Isvor, în cadrul căruia a redactat texte despre instrumente muzicale, adresate copiilor. În 2021 a fost parte din echipa proiectului Case de muzicieni, unde a realizat interviuri despre viața și activitatea unor importanți muzicieni români din București. În perioada 2018-2019 a fost colaborator al postului Radio România Muzical, unde a ocupat posturile de redactor, din anul 2019, și de realizator, din 2024. La Radio România Muzical, Petre Fugaciu este autorul emisiunii "Compozitorul săptămânii", al rubricii "Esențial" de educație muzicală, dar și a numeroase interviuri și reportaje de la evenimente de actualitate muzicală. Nu în ultimul rând, face parte din echipa comentatorilor de transmisiuni directe de la mari evenimente internaționale, primite prin EBU, dar și de la evenimente naționale, cum este Festivalul internațional "George Enescu".

Ana Sireteanu (22 ani) a absolvit în 2021 Colegiul Național de Muzică George Enescu din București, secția flaut. În prezent, este studentă în anul III la secția de muzicologie din cadrul Facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală a Universității Naționale de Muzică din București, la clasa prof. univ. Valentina Sandu-Dediu. Ana-Maria Sireteanu a participat în 2022 și 2023 la Concursul Național Studențesc de Muzicologie al UNMB (la ambele ediții obținând Premiul al III-lea), dar și la Simpozionul Studențesc de Muzicologie din cadrul Festivalului Chei al UNMB (edițiile din 2022 și 2023) și la Simpozionul Național Studențesc Musicologia Mirabilis (ediția a VII-a, 2023) de la Iași. În decembrie 2022, Ana-Maria Sireteanu a obținut Premiul al III-lea la Concursul Național de Compoziție, Critică și Interpretare muzicală ,,Mihail Jora", secțiunea critică muzicală, fiind distinsă și cu Premiul Special ,,Mioara Bâscă" pentru cea mai bună critică de operă. De asemenea, a publicat cronici și articole muzicale în Actualitatea muzicală, Revista Festivalului George Enescu 2023 și Revista Acord a UNMB. În paralel, desfășoară în continuare o activitate de interpret.

Din aprilie 2022 este colaboratoare la postul Radio România Muzical, unde realizează interviuri și știri muzicale.