Evenimentele săptămânii Înapoi

Josu de Solaun cu ultimul recital al Concursului Internațional 'George Enescu' - ediția 2016

Publicat: vineri, 10 Februarie 2017 , ora 11.12

În 24 septembrie pianistul Josu de Solaun a susținut ultimul recital din seria evenimentelor înscrise în cadrul Concursului Internațional "George Enescu" - ediția 2016.

"Să cânți în fața celor care te iubesc, probabil, este cel mai mare dar pentru un muzician", mărturisea cu emoție, imediat după recital,  Josu de Solaun; a fost seară în care a prezentat lucrări de Robert Schumann, Frederic Chopin, Johannes Brahms și Enrique Granados. În 24 septembrie 2016, muzicianul spaniol a revenit pentru a doua oară pe scena Ateneului Român, după ce în 2014 devenea al 11-lea câștigător la secțiunea pian, de la înființarea Concursului "George Enescu".

"Când am câștigat concursul eram într-o perioadă foarte dificilă a vieții mele - a mai spus Josu de Solaun - cu nenumărate îndoieli legate de drumul meu în muzică. Acest concurs a fost o mare încurajare pentru a continua; .....de câte ori vin aici, mă simt în locul în care am renăscut muzical." Muzicianul spaniol a cântat cu câteva ansambluri importante precum: Orchestra Teatrului Mariinsky, Orchestra Sinfonietta din New York și Orchestra Simfonică "Leos Janacek", iar în urma câștigării Concursului Internațional "George Enescu" - ediția 2014, el a fost invitat să cânte în Festivalul italian de la Ravello în compania legendarei Orchestre della Fenice.

S-a născut și o frumoasă colaborare cu Ștefan Tarara și Eun-Sun Hong, la rândul lor laureați ai Concursului Enescu din 2014 și un proiect pentru Naxos - înregistrarea a două discuri: unul cu Trio-ul în la minor și Cvartetul pentru pian, op. 16 de George Enescu și încă unul cu o selecție a celor mai bune triouri de Joseph Haydn. Pentru Naxos, Josu de Solaun a realizat și integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu. "Acum sunt o persoană diferită. Pot să spun că în viața mea există perioada pre-Enescu și post-Enescu. A fost o călătorie incredibilă și sper ca aceasta să-i facă pe oameni să dorească mai mult să învețe muzica lui Enescu, să dorească mai mult să o asculte. Și sper ca publicul să aprecieze aceste înregistrări. A fost o muzică realizată cu multă dragoste." - sunt câteva dintre gândurile lui Josu de Solaun care însoțesc acest disc lansat chiar după recitalul susținut pe scena Ateneului Român.

Selecțiuni din recitalul susținut de muzicianul spaniol în 24 septembrie 2016 veți asculta într-o ediție a Concertelor RRM (marți, 14 februarie 2017, ora 19.30)

Jeanine Costache