Evenimentele săptămânii Înapoi

Joseph Haydn - Compozitorul săptămânii la 'Arpeggio' - 19-23 octombrie

Publicat: vineri, 16 Octombrie 2015 , ora 9.59

La Arpeggio este săptămâna Haydn! Deși am fost nevoiți să renunțăm la perucile buclate, în rest am păstrat totul așa cum era în vremea maestrului clasic! Umorul lui Haydn este la fel de plin de savoare ca și acum mai bine de 200 de ani, modestia și generozitatea rămân și astăzi la fel de rare ca și atunci, iar talentul lui muzical… irepetabil!

"M-am născut la 1 aprilie, aceasta este data consemnată de tata în registrele casei noastre, însă fratele meu Michael susține peste tot că am venit pe lume la 31 martie pentru că nu vrea să se spună că m-am născut de Ziua Păcălelilor.", îi declara Joseph Haydn biografului său. 31 martie 1732 a intrat astfel în monografii și în dicționarele de specialitate ca data a nașterii a muzicianului care a statuat genurile simfoniei, cvartetului și sonatei clasice, profesorul respectat și iubit al lui Mozart și al lui Beethoven, numit adesea cu respect și căldură "Papá Haydn".

Construit parcă după chipul și asemănarea lui Haydn, clasicismul vienez aduce în plan artistic trăsăturile personalității compozitorului: echilibrat, deschis, sincer și plin de culoare. Însă vă recomand să nu ne credeți pe cuvânt! Mai bine verificați, ascultând de luni până vineri, rubrica intitulată "Compozitorul săptămânii" (ora 12.00), din cadrul întâlnirilor noastre Arpeggio...

Monica Isăcescu