Agenda de concert Înapoi

Joi, 24 februarie 2022, de la ora 18.30, Opera Maghiară din Cluj prezintă "La Traviata" de Giuseppe Verdi

Publicat: miercuri, 23 Februarie 2022 , ora 14.18

GIUSEPPE VERDI

LA TRAVIATA

Operă în trei acte

Libret: Francesco Maria Piave după romanul "Dama cu camelii" de Alexandre Dumas Jr.

În rolul Violettei Valery va debuta Fülöp-Gergely Tímea, tânăra și talentata solistă a operei noastre. "Sunt onorată să debutez într-o nouă operă verdiană. Este cel mai complex rol din cariera mea de până acum. Dificultatea constă probabil în faptul că necesită voce de coloratură, lirică și dramatică deopotrivă. Violetta, curtezana, este un obiect atât de admirație, cât și de dispreț, astfel încât rolul este deosebit de complex din punct de vedere tehnic și emoțional, necesită o muncă imensă, dar și minunată" - mărturisește artista.

Rolul lui Alfred Germont va fi interpretat de László Boldizsár, tenor al Operei Naționle din Budapesta.

"Tenorul, născut la Keszthely, a crescut la Paks (Ungaria), unde și-a început cariera muzicală la vârsta de șapte ani, la școala locală de muzică. A fost fondatorul și, timp de 15 ani, solistul formației Cotton Club Singers, înainte de a urma o carieră în operă. El și-a însușit tehnica bel canto de la doi profesori excelenți: primul său maestru a fost Olga Sík, apoi a devenit elevul lui Berle Sanford Rosenberg, unul dintre ultimii discipoli ai lui Carlo Bergonzi. În primii patru ani ai carierei sale de cântăreț de operă, a interpretat rolurile principale de tenor în paisprezece opere și trei operete. La Opera Maghiară din Cluj a debutat în 2012 în rolul lui Pinkerton (,,Madame Butterfly"). Pe lângă teatrul Dalszínház din Budapesta, este un invitat obișnuit al Operei de Stat din Bratislava și al Teatrului Național din Szeged; cântă frecvent la Győr, Miskolc, Kočice, Praga, în mai multe orașe din Estonia și la Cluj" - aflăm de pe site-ul web al Operei Naționale din Budapesta.

Solistul, care locuiește în Ungaria, a apărut pentru prima dată pe scena Operei Maghiare din Cluj în urmă cu opt ani, iar de atunci a cântat în mai multe dintre spectacolele noastre, printre care ,,Paiațele" de Ruggero Leoncavallo, ,, Carmen" de Georges Bizet, ,,La Traviata" de Giuseppe Verdi, ,,Tosca" și ,,Madame Butterfly" de Giacomo Puccini.

În luna aprilie a anului curent va debuta în rolul principal al operei ,,Othello" de Giuseppe Verdi.

Orchestra va fi condusă de dirijoarea de origine spaniolă Julia Cruz Carceller, în vârstă de 26 de ani, știgătoarea ediției din 2021 a concursului de dirijori de operă "Bartók Béla".

Julia Cruz Carceller la vârsta de 6 ani, a început să cânte la trombon, însă a descoperit rapid dirijatul. A studiat la Conservatorio Superior de Música de Aragón cu Borja Quintas și Miquel Rodrigo, unde a absolvit cum laude, și la Universitatea de Arte Aplicate din Zuyd, unde a obținut un masterat în dirijat orchestral, cu Arjan Tien, pe care l-a absolvit cu distincție, și a fost îndrumată suplimentar în cadrul unor cursuri de maeștri și ateliere de Federico Santi, Colin Metters, Vladimir Ponkin și Bruno Aprea, printre alți dirijori internaționali. (…) Ea este profund dedicată aspectului social al creației muzicale și crede că muzica este un instrument care ne poate transforma realitatea. Cu această mentalitate, ea este, de asemenea, interesată să dezvolte proiecte muzicale care să permită muzicienilor și publicului să se conecteze și să sprijine diversitatea și echitatea în muzică, împărtășind în același timp estetica sa muzicală.

Vă invităm să urmăriți pagina noastră de Facebook și web pentru mai multe informații și noutăți.

Bilete pentru spectacol sunt disponibile online pe eventbook.ro și la casa de bilete a instituției de luni până vineri intre orele 10 și 14. Casieria se deschide cu două ore înainte de spectacole.

Vă informăm cu respect că, din cauza valorii incidenței SARS-COV-19, participarea la evenimentele Operei Maghiare din Cluj este permisă doar cu certificat de imunitate. Certificatele se pot descărca de pe siteul https://certificat-covid.gov.ro.

Vă mulțumim pentru înțelegere!

DISTRIBUȚIA:

Violetta Valery - Fülöp-Gergely Tímea (debut)

Flora Bervoix - Duffner Melinda

Annina - Mányoki Mária

Alfred Germont - László Boldizsár

Georges Germont - Balla Sándor

Vicomte Gaston - Dobrița Roland

Baronul Douphol - Sándor Árpád

Marchizul D'Obigny - Kovács Ferenc

Grenvil, medicul - Szilágyi János

Joseph, Violetta inasa - Rigmányi István

Servitorul - Mányoki László

Comisionarul- Veress László

Cu participarea corului, orchestrei și ansamblului de balet al Operei Maghiare

Scenografie: Nagy Endre

Costume: Witlinger Margit

Maestru de cor: Kulcsár Szabolcs

Concertmaestru: Barabás Sándor, Ferenczi Endre

Corepetitor: Incze G. Katalin, Nagy Gergő

Coregraf: Mîndruțiu Mihail

Asistent coregraf: Rusu P. Gabriela

Regia tehnică: Venczel Péter

Sufleur: Kostyák Júlia

Asistent regie: Gombár Annamária

Dirijor: Julia Cruz Carceller (debut)

Laureat al Concursului Internațional ,,Bartók Béla", 2021

Regia: Gy. Tatár Éva