Agenda de concert Înapoi

Joanna MacGregor, una dintre cele mai extravagante și talentate pianiste din lume, decorată de Regina Elisabeta, vine în România pentru a concerta la Ateneul Român în cadrul Festivalului "Hoinar 2022"

Publicat: luni, 5 Decembrie 2022 , ora 13.13

O nouă ediție a Festivalului "Hoinar 2022" are loc între 12 și 20 decembrie în Capitală și o aduce în premieră la Ateneul Român pe Joanna MacGregor - o pianistă-fenomen a culturii internaționale actuale, care a urcat pe scenele din peste de 80 de țări și este deopotrivă șefa de catedră a prestigioasei Academii Regale de Muzică din Londra. Biletele pentru recitalul extraordinar programat pentru 18 decembrie sunt puse în vânzare la acest link, iar prețurile unui bilet variază între 52 și 62 de lei. Festivalul continuă și la această ediție componenta educativă, Hoinar Academy aducând tinerilor pianiști români o întâlnire de mentorat cu celebra pianistă.

Pianista britanică Joanna MacGregor, decorată de Regina Elisabeta și considerată un adevărat fenomen care stârnește atât admirația publicului nou - prin interpretările sale originale, cât și pe cea a publicului tradițional - prin rigoarea și calitatea interpretativă, urcă pe scena Ateneului Român, alături de pianistul de origine română Florian Mitrea - prezent pe scene reputate la nivel mondial și laureat a peste zece concursuri internaționale, și fondatorul Festivalului Hoinar - într-un recital extraordinar programat duminică, 18 decembrie, de la ora 19.00 în cadrul acestei ediții a Festivalului. Intitulat Bridges and echoes - Poduri și ecouri, recitalul aduce publicului un program unic și extrem de spectaculos pentru două piane, creând punți între Wagner și Nina Simone și regăsind ecouri între Ligeti și Chopin.

"Recitalul promite o incredibilă călătorie cathartică, de la prăfuitele ulițe ale satului est-european la străzile Americii segregate din secolul al-XX-lea, având ca liant muzica - clasică, de jazz și de inspirație folclorică. Cu lucrări care trec de la Liszt, la Bartok și Chopin, la piese românești semnate de Paul Constantinescu și Sigismund Toduță. " - povestește Florian Mitrea, pianist și fondatorul Festivalului Hoinar

Biletele pentru recitalul susținut de Joanna MacGregor și Florian Mitrea pot fi achiziționate la acest link, iar prețul unui bilet variază între 52 și 62 de lei.

Mai multe evenimente unice fac parte din programul acestei ediții a Festivalului "Hoinar". Pe 13 decembrie, un tânăr pianist de numai 12 ani susține un recital extraordinar în Sala Studio a Ateneului Român, de la ora 19.00.Pianistul Luca Newman studiază cu bursă la celebra Școala Purcell pentru tineri muzicieni din Londra și are deja recunoaștere internațională la două concursuri internaționale la Bruxelles și Orbetello, în Italia. Recitalul se înscrie în seria Young Pianist Recitals din cadrul Festivalului, în colaborare cu Filarmonica George Enescu și pune în lumina reflectorului tinerii pianiști de pe băncile școlilor, artiști participanți la cursurile de măiestrie Hoinar - Hoinar Academy. BILETE-> aici.

Pe scena de la Unteatru, va urca actrița și soprana Sarah Gabriel care revine în Festivalul "Hoinar" cu un spectacol de musical - Dorothy Parker pleacă în voiaj! Scenariul original semnat de Sarah însăși și de unul dintre cei mai apreciați regizori britanici, Richard Williams - care și-a început cariera la cunoscutul Teatru Național din Londra - istorisește viața tumultuoasă a legendarei jurnaliste americane, pe muzică de jazz și arii de musical de George Gershwin, Kurt Weill și Harold Arlen, cu acompaniament live la pian. Evenimentul este programat pentru vineri, 16 decembrie, de la ora 20 pe scena Unteatru (Strada Sfinții Apostoli 44). BILETE -> aici.

Festivalul "Hoinar" 2022 propune publicului și un eveniment gratuit, cu intrare liberă. Poveste de decembrie are loc la Colegiul Național de Muzică George Enescu (Strada General Gheorghe Manu 30) pe 14 decembrie, de la ora 19.00. Pianiștii Daria Tudor și Florian Mitrea vor interpreta lucrări pentru pian la patru mâini cu tematică de sărbători: în program, muzica baletelor lui Ceaikovski (în aranjamentele unui foarte tânăr Rahmaninov), Johann Strauss și muzică de Crăciun. Detalii aici

Ediția 2022 a Festivalului "Hoinar", Bridges and echoes - Poduri și ecouri, înseamnă întâlniri marcante atât între public și artiști inovatori, cât și între aceștia și noua generație de tineri muzicieni. De asemenea, componenta educativă a Festivalului, Hoinar Academy, propune pianiștilor de la Colegiul Național de Muzică George Enescu un stagiu de mentorat condus de Joanna MacGregor la care vor contribui toți artiștii invitați în festival - cursuri de măiestrie pianistică și consultanță profesională într-un cadru educativ contemporan.

Programul integral al Festivalului Hoinar poate fi consultat la acest link.

Despre Florian Mitrea

Pianistul Florian Mitrea și fondatorul Festivalului Hoinar este descris de Martha Argerich ca fiind "unul dintre cei mai străluciți tineri pianiști ai momentului", Florian Mitrea este dublu-laureat la Concursurile Internaționale de Pian de la Glasgow 2017, Saint Priest 2017, Hamamatsu 2015, München ARD 2014 și câștigătorul Concursului de Pian al Royal Overseas League. Lista de distincții continuă cu premii la Harbin în China în 2018, Manchester și Verona 2016. De asemenea, în 2018, a câștigat Festivalul Internațional de Pian de la New York, premiu în virtutea căruia i-a fost acordat debutul la Carnegie Hall. În prezent este profesor atât în cadrul Facultății de Pian a Academiei Regale de Muzică din Londra, cât și la Școala Purcell pentru tineri muzicieni. Este invitat în mod regulat să susțină cursuri de măiestrie la Tokyo și la București.

Despre Festivalul Hoinar

Fondat de pianistul de origine română Florian Mitrea și organizat de Fundația Centrul Român de Muzică, Festivalul Hoinar reunește atât o componentă educativă, cât și o componentă festivalieră de concerte, recitaluri și spectacole unice în România, propunându-și să aducă în lumină nu doar un repertoriu de muzică clasică special, în interpretări originale, ci și unii dintre cei mai promițători artiști români ce desfășoară cariere internaționale, care merită descoperiți și de publicul din România.