ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Cronici Înapoi

Isvor, un nou album semnat Imago Mundi

Publicat: luni, 27 Februarie 2012 , ora 17.16

Sonorități tradiționale, pur românești, regăsim în cele 13 piese înscrise pe cel mai nou album semnat Imago Mundi și intitulat - Isvor. Cel mai recent material discografic realizat de ansamblul promotor al muzicii vechi a fost lansat sâmbătă, 25 februarie 2012, într-un eveniment desfășurat la Cafe Verona din incinta Librăriei Cărturești.

Albumul reflectă vitalitatea melosului vechi românesc, iar în centrul acestuia se plasează melodii extrase din "Cartea științei muzicii" a lui Dimitire Cantemir, împreună cu alte creații tradiționale românești. Ineditul acestor melodii reiese din îngemănarea instrumentelor specifice spațiului muzical din perioada lui Cantemir (baglama, bouzuki, darbuka, bendir) cu instrumentele clasice (flaut, oboi, vioară, chitară), dar și din modernitatea aranjamentelor, minuțios realizate de către Cătălin Ștefănescu, unul dintre membrii ansamblului. Alături de acesta, Oana Mariș, Adrian Bucuiu, Ștefan Barbu și Daniel Ivașcu au încântat publicul printr-un mini-recital, urmat de o sesiune de autografe. Albumul Isvor a fost înregistrat în 2011 și promovat în același an prin intermediul unui amplu turneu național. Este lansat sub egida Editurii Casa Radio în colaborare cu Pilgrim Project și propune, în viziunea celor cinci membri ai ansamblului, o reîntoarcere în trecut privită din perspectivă contemporană.


Pentru mai multe detalii…

… am stat de vorbă cu Cătălin Ștefănescu - chitaristul ansamblului, dar și cu Tiberiu Comandașu, prezentatorul evenimentului și reprezentantul Editurii Casa Radio.


Cătălin Ștefănescu:

«Discul conține muzica noastră, o reîntoarcere cumva la folclorul și tradițiile muzicale românești. Acest album conține muzică românească cu o amprentă orientală. Avem cam un sfert din album dedicat lui Dimitrie Cantemir, piese scrise de acesta în Cartea științei muzicii, la începutul secolului XVIII.»


Tiberiu Comandașu:

«Este un album lansat sub egida Editurii Casa Radio în coproducție cu Pilgrim Project și se adresează unui public care dorește să reasculte într-o manieră interpretativă modernă, accesibilă unui public din zilele noastre, muzica veche românească, inclusiv compozițiile lui Dimitrie Cantemir.»


Albumul Isvor reprezintă viziunea Imago Mundi asupra muzicii vechi și tradiționale românești, un repertoriu valoros, dar foarte rar abordat de către muzicienii de factură clasică. Ansamblul se află într-o continuă căutare a unui spirit pur și arhaic, pe care să îl readucă la viață prin interpretări originale, împreună cu aranjamente proprii, încununate de bucuria de a cânta și de a oferi iubitorilor de muzică un act artistic unic și original.

Janina Bădici