Cronici Înapoi

Între rafinament și explozii cu pianistul Valentin Mureșan la Centrul Cultural Ungar

Publicat: miercuri, 9 Noiembrie 2011 , ora 13.37

Centrul Cultural Ungar din București are o activitate prin care demonstrează o preocupare permanentă pentru promovarea tinerilor artiști. Dacă în primăvară l-am putut urmări acolo pe pianistul Mihai Ritivoiu, marți, 8 noiembrie 2011, a fost programat un recital susținut de un alt tânăr foarte talentat, care s-a distins la rândul lui în cadrul "Zilelor Lipatti" - organizate, anul trecut, de Radio România Muzical - și care a obținut în acest an Premiul al II-lea și Premiul publicului la Festivalul Muzicii Maghiare. Este vorba despre Valentin Mureșan, un tânăr de o mare sensibilitate muzicală, a cărui prezență aparent timidă este într-un mare contrast cu izbucnirile temperamentale care ies la iveală atunci când este așezat în fața claviaturii.


Valentin Mureșan - ceasornicar elvețian

Programul pe care ni l-a oferit Valentin Mureșan a fost pe cât de interesant, pe atât de solicitant - lucrări de Chopin și de Liszt, toate pline de provocări tehnice dintre cele mai diverse, cărora le-a făcut față onorabil. A trecut prin cele trei Studii op. 10 de Chopin din program - numerele 12, 3 și 10 dând dovadă de rafinamentul și eleganța cerute de aceste lucrări, pentru a ajunge apoi la explozivele Studii transcendentale de Liszt, adevărate probe de echilibristică pianistică, pe care le-am urmărit cu sufletul la gură.

După pauza care se impunea, Valentin Mureșan a revenit cu Scherzo-ul în si bemol minor de Chopin, care i-a permis să își etaleze profunda înțelegere a acestei piese, lucru vizibil datorită culorilor și nuanțelor pe care le-a distribuit în interpretarea sa cu o precizie de ceasornicar elvețian. Variațiunile de Rahmaninov pe o temă de Corelli au fost cele care au încheiat programul de marți de la Centrul Cultural Ungar.


Opinii

După cum probabil v-ați dat seama din tonul acestei cronici, am apreciat foarte mult acest recital. Aș avea totuși de făcut un comentariu în ceea ce privește pianul, care din păcate a sunat foarte prost și care era chiar dezacordat. Cu toate acestea, Valentin Mureșan a făcut față acestor probleme și a oferit un recital de bună factură, pe placul celor aflați în sală, care iată ce au declarat la finalul recitalului:

"Mi s-a părut foarte frumos. Nu sunt o specialistă în muzică clasică, dar Chopin este unul dintre compozitorii mei preferați, deci a fost frumos."

"Recitalul a fost foarte frumos, bine organizat, cel care a prezentat recitalul la pian a fost nemaipomenit."

Petra Gherasim