Interviuri Înapoi

Interviuri cu protagoniștii Seratelor Muzicale în București

Publicat: vineri, 16 Iulie 2010 , ora 15.00

Seratele muzicale în București s-au deschis cu recitalul susținut miercuri, 14 iulie 2010, de violonista Mihaela Martin și de pianistul german Thomas Hoppe. Înaintea acestuia, le-am solicitat celor doi interpreți câte un scurt interviu.


Doamnă Mihaela Martin, cu ce sentimente reveniți în România?

Cu sentimente de bucurie. Ca întotdeauna, fiecare ocazie de a cânta pentru publicul român mă bucură enorm.


Deschideți Seratele Muzicale la Ateneul Român. Cum priviți acest festival organizat pe parcursul verii în București?

Mi se pare o idee excelentă pentru că, astfel, se creează o continuitate între stagiunea normală de concerte și publicul bucureștean se poate bucura și vara de concerte cu un caracter estival. Cred că este o inițiativă foarte inteligentă.


Există în cadrul programului o lucrare sau lucrări care vă sunt mai apropiate, pe care le îndrăgiți mai mult?

Tot programul este bazat pe acest concept de a alege lucrări de care sunt foarte atașată, lucrări care să atragă publicul și să creeze o atmosferă plăcută de concert. Deci toate lucrările prezentate sunt alese respectând aceste puncte de vedere.


Cântați alături de pianistul Thomas Hoppe. Cum este colaborarea dintre dumneavoastră și el?

Lucrăm de mai mulți ani împreună. Este un pianist excelent, are o foarte mare experiență în domeniul muzicii de cameră și în toate situațiile care necesită ideea unui partener pentru a face muzică: sonate, piese de virtuozitate. El are și un trio, un ansamblu foarte bun. Îl consider așadar un pianist minunat.

***

Cum privește Thomas Hoppe colaborarea cu Mihaela Martin și care sunt opiniile sale despre România, am aflat în următorul interviu:


Pentru început aș dori să vă rog să ne descrieți colaborarea artistică pe care o aveți cu Mihaela Martin.

O, este întotdeauna o satisfacție uriașă pentru că Mihaela Martin este o artistă fantastică și o natură umană extraordinară. Am cântat deja de câteva ori împreună și de fiecare dată colaborarea noastră a fost extrem de plăcută.


Ați mai fost până acum în România?

Am mai fost de câteva ori. Am cântat aici cu un trio cu pian la Festivalul "Enescu" de acum un an și obișnuiesc să vin pentru că am mulți prieteni în România.


Așadar sunteți cât de cât familiar cu țara noastră.

Foarte familiar. Îmi place mâncarea, îmi place limba și, nu în ultimul rând, îmi plac foarte mult oamenii de aici.


Care este opinia dumneavoastră despre festivalurile organizate în timpul verii?

În general cred că reprezintă o idee fantastică și mă întreb de ce nu sunt mai multe astfel de festivaluri în România, pentru că, mai ales vara, cred că oamenii își doresc să vină și să asculte concerte. Așadar, sper ca acest festival să aibă succes și să se permanentizeze.


O întrebare pe care i-am adresat-o și Mihaelei Martin: aveți vreo lucrare preferată în cadrul acestui program muzical?

Toate piesele sunt extrem de valoroase din punct de vedere muzical. Mi-ar fi foarte greu să aleg dintre ele una preferată. Pot să spun doar că ciclul celor 6 cântece populare spaniole de Manuel de Falla este minunat. N-am mai avut ocazia să-l cânt de ceva ani și abia aștept să o fac acum.


Interviuri realizate de Ioana Marghita