Interviuri Înapoi

Interviu cu violonistul Răzvan Stoica

Publicat: miercuri, 8 Octombrie 2014 , ora 12.46

Miercuri, 8 octombrie 2014, are loc deschiderea unei noi stagiuni concertistice a Orchestrei de Cameră Radio. La pupitrul dirijoral se va afla Gerd Schaller, iar prerogativele de solist în prima parte a serii vor fi preluate de violonistul Răzvan Stoica. Iată ce ne-a spus acesta despre eveniment, dar și despre celelalte proiecte în care este implicat:


Răzvan Stoica, cum ați descrie colaborarea cu Orchestra de Cameră Radio?

În primul rând este o onoare pentru mine să deschid stagiunea cu Orchestra de Cameră Radio. Având în vedere că voi interpreta și unul dintre concertele mele preferate - Concertul de Ludwig van Beethoven - aș putea spune că este un vis devenit realitate pentru mine. În copilărie îl ascultam la radio chiar pe Ion Voicu când inaugura stagiunile concertistice la Radio și îmi amintesc foarte bine că o dată chiar a inaugurat cu Concertul de Beethoven. Pentru mine este un concert cu o structură emoțională și mă face să mă simt foarte fericit din acest punct de vedere. Beethoven pentru mine este și rămâne unul dintre compozitorii mei preferați și acest concert este piatra de încercare a oricărui violonist.


Veți colabora cu dirijorul Gerd Schaller pentru acest eveniment. Ați mai lucrat cu dumnealui?

Este prima oară când lucrez cu maestrul Gerd Schaller. Încă de la prima repetiție am avut o colaborare foarte bună și am ajuns de comun acord la niște idei interpretative foarte bune. Avem o colaborare ok.


Văd de pe site-ul dumneavoastră că în iunie ați lansat un nou disc - Capriciile lui Paganini. Ce ne puteți spune despre acesta?

Am lansat cele 24 de capricii de Paganini în luna iunie în Amsterdam, în Haga și urmează o serie de concerte și în toamna aceasta în Germania și în Luxemburg. Sunt, într-adevăr, o altă piatră de încercare pentru orice violonist. Aceste Capricii mi-au adus, practic, instrumentul pe care cânt, am decis să le înregistrez. Având în vedere că am o vioară cu o încărcătură emoțională specială - se zice că Paganini a cântat pe această vioară și vreau să cred că Paganini chiar a atins această vioară - tocmai asta a făcut ca acest disc să fie un pic mai special.


Ce alte proiecte pregătiți atât pentru publicul român, cât și pentru publicul din întreaga Europă și lume?

Împreună cu Radio România Muzical și Editura "Casa Radio" voi lansa un disc în toamna acestui an. Este încă o surpriză. Înregistrări am făcut deja din iulie. Apoi urmează cu Duo Stoica, împreună cu sora mea, Andreea Stoica, la pian, Concert Tur în Polonia, în Germania, în Olanda și în România.

Interviu realizat de Radu Mihalache