Interviuri Înapoi

Interviu cu violonistul Răzvan Stoica, reprezentantul României la concursul 'New Talent' 2013

Publicat: marți, 26 Februarie 2013 , ora 15.28
În perioada 21-26 februarie 2013, în studiourile Radio România înregistrează violonistul Răzvan Stoica (26 ani), în prezent stabilit la Amsterdam și cu o frumoasă carieră europeană. La propunerea Radio România Muzical, Răzvan Stoica este reprezentantul României la concursul "New Talent" 2013, cel mai important concurs destinat tinerilor interpreți cu vârste peste 18 ani, derulat sub auspiciile Uniunii Europene de Radio. În prima fază, acest concurs este unul de înregistrări, urmând ca semifinaliștii concursului să se întreacă la Bratislava în luna octombrie.

Răzvan Stoica înregistrează alături de sora sa, pianista Andreea Stoica, și, surpriză, a reușit să aducă în România vioara Stradivarius pe care cântă în concerte, obținută în urma unui concurs de la Salzburg.

Înregistrările realizate de Răzvan Stoica vor putea fi ascultate la Radio România Muzical vineri, 22 martie, de la ora 13.20, în cadrul emisiunii "Interpreți de ieri și de azi".Înainte de prima sesiune de înregistrări, Răzvan Stoica i-a declarat Ioanei Marghita:

Am început vioara la vârsta de cinci ani, cu tatăl meu și la vârsta de șapte ani am început cursurile Liceului de Muzică "George Enescu". După terminarea liceului, am fost admiși la Conservatorul din Amsterdam, pe o bursă de studiu, în care am avut ocazia să lucrăm cu mari personalități ale muzicii clasice. În timpul acesta am fost un duo, Duo Stoica, moment în care ne-am făcut debutul la Concertgebouw, în Amsterdam, în vestita sală. Apoi au urmat o serie de concerte. În Europa am avut de asemenea prilejul să câștigăm premiul I la concursul Salzburg, Strad Competition, unde ca și premiu a fost posibilitatea de a cânta șapte ani de zile pe o vioară Antonio Stradivarius, o vioară extraordinară, pe care cânt cu mare plăcere și de asemenea, încercăm să cântăm și mai mult și în România. Nu am mai cântat de o perioadă lungă de timp, dar de anul acesta o să vrem să intrăm și pe piața muzicală românească.

Andreea Stoica: Eu am început studiul pianului la șase ani, la Liceul de muzică George Enescu, după care am făcut Conservatorul de Muzică din București, iar ulterior am intrat la master la Conservatorul din Amsterdam. Cânt împreună cu fratele meu în Duo Stoica, dar și singură, în recitaluri și concerte.Sunteți acum la Radio România. Cum vă simțiți aici?

Andreea Stoica: Minunat. Revenim după o foarte lungă perioadă de timp, cred că aproximativ zece ani și este un sentiment deosebit, mai ales din postura în care venim acum.

Răzvan Stoica: Sunt foarte bucuros că revenim la Radio după o lungă perioadă de timp și în același timp sunt foarte bucuros să lucrăm cu oameni profesioniști.Vorbiți-ne puțin despre programul pe care l-ați pregătit pentru concursul de la Bratislava. Cum l-ați gândit, de ce l-ați gândit așa?

Răzvan Stoica: Am vrut să selectăm o mai mare varietate de stiluri, de la modern la clasic, la romantic și pentru asta mai ales, spre exemplu Sarasate, piese de virtuozitate Arvo Part, ca și piesă modernă, un compozitor care stă în mare vogă la ora actuală și de asemenea și o piesă românească foarte cunoscută, Balada de Ciprian Porumbescu. În afară de aceste piese mai avem opțiunea de a cânta încă o piesă de virtuozitate, de Antonio Bazzini, o piesă fireworks, cum spun americanii.Ce așteptări aveți de la acest concurs?

Andreea Stoica: Sperăm să fim în finală, cam ăsta ar fi primul pas, după care vom vedea ce se întâmplă, exact la Bratislava, pentru că nu știm foarte bine ce se va întâmpla acolo. Totuși avem un sentiment că vom ajunge exact unde ar trebui.