Interviuri Înapoi

Interviu cu violonistul Răsvan Dumitru, membru al Cvartetului Arcadia

Publicat: joi, 5 Iunie 2014 , ora 10.38

Joi, 5 iunie 2014, la Institutul Cultural Român din Londra are loc concertul de închidere al stagiunii 2013 -2014, concert susținut de Cvartetul de coarde ARCADIA; un prestigios ansamblu format la școala muzicală din Cluj-Napoca. Cei patru muzicieni români, Ana Török - vioară, Răsvan Dumitru - vioară, Traian Boală - violă și Zsolt Török - violoncel, au cucerit lumea muzicală în anul 2012, după câștigarea prestigioasei Wigmore Hall London International String Quartet Competition. Au urmat și alte prestigioase competiții internaționale, cea mai recentă fiind Concursul de la Osaka. Multiple sunt proiectele muzicienilor clujeni - înregistrări, concerte, cursuri de perfecționare aici și pretutindeni.


Domnule Răsvan Dumitru, pe data de 5 iunie vă veți afla la Institutul Cultural Român din Londra pentru un recital înscris în seria concertelor aflate sub semnul lui George Enescu. Dar care sunt proiectele Cvartetului Arcadia? De altfel și titlul concertului pe care-l veți susține la ICR este Et in "Arcadia" Ego.

Nu este un nume ales de noi, ci de ICR. Am fost surprins să văd titlul acesta. Este un proiect pe care ICR Londra demult și-l propune cu noi. În 2012, fiind câștigătorii Concursului de la Wigmore Hall, n-am putut, din păcate, din cauza multelor angajamente pe care le-am avut până acum să îl programăm. Și, în sfârșit, a venit rândul și ICR Londra.


Acolo, la institut, veți interpreta lucrări semnate de Haydn, Enescu desigur și Felix Mendelssohn. Fac parte aceste piese din repertoriul dumneavoastră obișnuit sau a fost un program excepțional, ales special pentru Londra?

Face parte din programul nostru obișnuit, mai ales că de foarte puțin timp ne-am întors de la Osaka, din Japonia, unde am avut încă un concurs pe care am avut șansa să-l și câștigăm. Așadar, două piese fac parte din repertoriul obișnuit, iar Cvartetul nr.2 de Enescu a fost o lucrare impusă de Societatea de Concerte Enescu de la Londra.


Care sunt proiectele Cvartetului Arcadia?

Sunt multe. Avem, aici la Cluj, de aproximativ un an, înființată o nouă orchestră de cameră, care este compusă avându-ne pe noi la bază - noi suntem liderii fiecărei secțiuni: vioara I, vioara a II-a, violă, violoncel. Încercăm să facem cât mai multe proiecte cu această orchestră, dar, bineînțeles, cu cvartetul mergem înainte, pentru că asta este primordial pentru noi, să facem o carieră cu cvartetul. De curând am lansat un CD la Londra cu Integrala cvartetelor de Janacek. Urmează, cu bătaie mai lungă, pe câțiva ani, Integrala cvartetelor de Bartok. În toamnă avem de înregistrat un CD de autor - Adrian Pop, pentru o casă de discuri din Londra. Urmează un turneu în Japonia, în toamnă, de zece concerte și multe, multe altele pe care acum mi-e greu să le spun, dar avem proiecte până în 2017 inclusiv.


Agenda voastră este plină de evenimente.

Așa este. Sperăm, în viitorul apropiat, să începem să ținem și cursuri. E o dorință a noastră de mai mult timp să ajutăm și în acest sens aici, în România.


La un moment dat aveați și proiecte crossover.

Având în vedere că pregătirea pentru concursuri ne-a cam luat tot timpul, am lăsat deoparte acest gând. Dar acum, pentru că am terminat acest capitol, să sperăm că o să putem face ceva și în acest sens.

Interviu realizat de Irina Hasnaș