Interviuri Înapoi

Interviu cu violonistul Florin Paul

Publicat: miercuri, 26 Ianuarie 2011 , ora 11.55

În zilele de 25 și 27 ianuarie 2011, violonistul Florin Paul, prim concert-maestru al Orchestrei Radiodifuziunii din Hamburg concertează la Filarmonica din Pitești. Cu acest prilej, interpretul român și-a lansat și un compact-disc despre care ne-a oferit mai multe amănunte în cadrul unui scurt interviu:


Nu este o lansare de premieră, pentru că acest disc a fost de fapt produs cu doi ani în urmă. Am fost în ultimii ani prin țară preocupat să-l fac cunoscut pentru că este prima producție cu adevărat românească. Eu mai am apariții discografice cu sonatele și partitele de Bach și cu alte două programe interesante, însă am dorit să realizez o producție care să fie accesibilă publicului românesc și ca preț și, bineînțeles, din punct de vedere practic.


Ce lucrări ați inclus pe acest compact-disc?

Acest disc este dedicat lui Eugene Ysaye și cuprinde toate cele șase sonate pentru vioară solo compuse de autorul francez, culme a dificultății tehnice violonistice. De obicei ele sunt înregistrate de oameni tineri care doresc să-și demonstreze capacitățile lor pentru o carieră solistică. Eu am abordat bineînțeles acest repertoriu din alt motiv, datorită faptului că am cântat aceste sonate de multe ori, le cunosc foarte bine și am dorit să ofer un produs de maturitate, să pot demonstra și calitatea muzicală a acestui material care deseori nu este luată în serios.


V-ați gândit la un demers asemănător și în viitorul apropiat?

Depinde de mai mulți factori. Am înregistrat la Electrecord o sonată foarte puțin cunoscută pentru două viori de Eugene Ysaye împreună cu cumnatul meu, Christophe Giovaninetti și am dori să completăm acest disc cu Sonata de Prokofiev și cu câteva duete de Bartok sau ceva în stil românesc, o să vedem ce mai putem face pentru a oferi un disc pentru două viori.


Și când preconizați că am putea avea acest compact-disc pe piață?

Acest lucru se va întâmpla probabil abia anul viitor, pentru că dorim să pregătim programul întâi pentru scenă, să-l avem deja în repertoriu și ulterior să-l înregistrăm.


Interviu realizat de Ioana Marghita