Interviuri Înapoi

Interviu cu violoncelistul Bogdan Jianu

Publicat: vineri, 29 Noiembrie 2013 , ora 11.52

La Berlin, Institutul Cultural Român organizează în 30 noiembrie 2013 un recital al ansamblului "Jacques Thibaud". Membrii acestuia - pianistul Andrei Banciu, violoncelistul Bogdan Jianu, violonistul Burkhard Maiss și flautista Eleonore Pameijer - vor interpreta opusuri de Donizetti, Beethoven, Mozart și Hummel. Concertul are loc la sediul institutului, începând cu ora 19.30.


De ce Jacques Thibaud și cine vă sunt partenerii?

Într-adevăr, Jacques Thibaud. De ce? Pentru că acest mare muzician violonist a făcut pentru muzica de cameră enorm. Împreună cu partenerii săi - Pablo Casals și Alfred Cortot - a dat lumii înregistrări nemaipomenite, concerte memorabile. Colegii mei din trioul de coarde și-au ales acest nume pentru a reprezenta ansamblul nostru. Ansamblul a început ca un trio de coarde. Membrii care au început activitatea au fost Burkhard Maiss - violonist, Philippe Duvier - violist, iar primul celist al ansamblului a fost Uwe Hirth-Schmidt, un berlinez. Ei au început în 1994. Iar în 1996 am ajuns eu la Berlin, unde am început să studiez la clasa profesorului Ilea, apoi m-am mutat la clasa profesorului Nikosh, iar în 2004 ei au făcut această schimbare de violoncelist.


Astăzi care este componența ansamblului dumneavoastră?

Burkhard Maiss a rămas violonistul grupului, eu sunt violoncelistul, avem o nouă violistă - Hannah Strijbos, o violistă fantastică din Olanda, o altă tânără - nu are nici 25 de ani - însă foarte matură în muzica ei, apoi pianistul român din Timișoara, Andrei Banciu și flautista olandeză Eleonore Pameijer.


Care este conținutul programului pe care îl veți prezenta?

Este un program frumos, cu o sonată de Donizetti la început. Puțini știu că Gaetano Donizetti a scris și muzică de cameră înainte să scrie marile lui opere - există și un trio cu pian și un cvartet, există mai multe lucrări frumoase, dar destul de puțin cunoscute. Mâine vom avea în program Sonata lui pentru flaut și pian în Do major, apoi Trio op.1 nr.3 în do minor de Beethoven - o lucrare de asemenea foarte specială, iar în final Mozart, Simfonia "Jupiter" nr.41, bineînțeles fără orchestră, dar cu flaut, vioară, violoncel și pian - este un aranjament făcut de Hummel. Hummel a fost un elev al lui Mozart, întâmplător există și o legătură directă - el l-a refuzat pe Beethoven să-i devină elev, și atunci avem această combinație Mozart-Hummel-Beethoven în același program. Hummel a aranjat mai multe lucrări ale lui Mozart pentru concertele sale personale, iar noi vom cânta mâine aranjamentul lui pentru Simfonia "Jupiter".


După acest concert, care sunt câteva dintre proiectele pentru anul 2014?

Cu siguranță, cel mai important proiect este noul CD pe care îl vom înregistra în februarie, un CD cu program de trio de coarde, compozitori cunoscuți și mai puțin cunoscuți. Printre cei cunoscuți - Max Reger, Dohnanyi, iar cel necunoscut, pentru noi cel puțin la început, Jean Cras, un compozitor fantastic, născut în 1879, decedat în 1932 - de fapt un geniu universal, nu numai compozitor, ci și matematician, arhitect, amiral al flotei de război franceze; a inventat, de exemplu, girocompasul, teorii matematice ș.a.m.d. Ca și compozitor, Jean Cras a lăsat muzicienilor foarte multe piese, din păcate nu foarte cunoscute, însă absolut geniale. Mă bucur foarte mult că vom putea face această înregistrare, inclusiv cu trioul lui. Mai departe, vom avea din nou cu Eleonore Pameijer un program mai special, cu lucrări de Szekely - un mare violonist, Paul Zenman, Geza Frid, Kodaly, Bartok. Concertul va avea loc din nou în Amsterdam și o vom avea din nou alături pe violista noastră.

Interviu realizat de Irina Hasnaș