Interviuri Înapoi

Interviu cu tenorul Vasile Moldoveanu

Publicat: joi, 23 Ianuarie 2014 , ora 11.32

În perioada 16-31 ianuarie 2014 tenorul Vasile Moldoveanu, care de-a lungul carierei sale a fost oaspete al teatrelor lirice din Europa și Statele Unite ale Americii - Metropolitan Opera este invitat al Operei Naționale din Iași pentru a susține cursuri de canto pentru tinerii interpreți.


Domnule Vasile Moldoveanu, fiți binevenit în România! De data aceasta sunteți primit la Opera din Iași, acolo unde foarte mulți tineri vă așteaptă. De câteva zile ați început cursuri de măiestrie. Câți s-au înscris la aceste cursuri?

Iniția, cânt eram acasă, mi-a dat telefon domnul Andrei Alpreotesei, care lucrează împreună cu doamna Rancea, și mi-a spus că sunt vreo cinci pe listă, dar am avut plăcuta surpriză să fie vreo 12-13. E o plăcere pentru mine, pentru că am fost așa de călduros primit! Știu să aprecieze, știu să prețuiască, știu să se poarte, și surpriza e cu atât mai mare cu cât unii dintre ei au o carieră scurtă de scenă. Au cântat roluri prime, dar toți vor să muncească. E o atmosferă superbă și asta mă încântă. Și pentru asta mi-am făcut și niște proiecte aici, în Iași, pentru ei. Sunt câteva voci care le descopăr…


Spuneți-mi cam ce repertoriu abordați cu acești tineri și care sunt întrebările cele mai frecvente pe care le primiți?

Din partea acestor tineri, în general în ceea ce privește interpretarea, vreau să pregătesc roluri care să fie utile lor și operei pentru viitoarea programare a spectacolelor de operă. În felul acesta putem să servim și interesele tinerilor și interesele teatrului într-o oarecare măsură. Doamna Rancea m-a și avertizat că probabil o să facem mai târziu, în iunie, o altă premieră. Face o nouă punere în scenă de Boema. Am cântat atâtea Boeme în viața mea și aș vrea să pregătesc soliștii de Boema. Am descoperit niște voci superbe, încât sunt încântat, sunt în al nouălea cer!


În al nouălea cer pentru că dăruind veți dobândi. Și ați dobândit căldura acestor tineri care vă așteptau cu multă dragoste. Cam ce tipuri de voci sunt?

Am un tenor foarte bun, o voce a la Pavarotti tânăr. Am un bariton extraordinar, un alt tenor cu o voce superbă, încă doi tenori… Am un bas cu voce foarte, foarte bună; făcea progrese de la o zi la alta, inteligent; însă e la București acum - e angajat la Opera din București și, spre surpriza mea, credeam că e vreun rol mai important, dar e un rol în care cântă exact trei replici deși el poate să cânte roluri prime. Deci, am patru-cinci voci; celelalte pe care încerc să le formez nici nu sunt obișnuiți să lucreze. Lucrăm intens, de la 11 până la 6, fără pauză câteodată. Îl iau pe fiecare și încerc. Unul care cânta la bas-bariton, domnul Tibi, prietenul meu drag, nu știu în ce teatru i s-a spus că e bas, dar un bas care are do diez în voce și așa ceva nu am întâlnit în viața mea… e tenor toată ziua! Anomalii din când în când, însă reparăm pe unde putem. Timpul e scurt, ar fi o inepție să cred că totul se va rezolva în aceste trei săptămâni, însă datorită faptului că mă ascultă, mă privesc cu interes, avansăm și se vede. Cred că la urmă vor fi câteva mici surprize.


Călătoria dumneavoastră în acest univers al vocilor tinere a început în 16 ianuarie. Când se va încheia?

1 februarie.


Domnule Moldoveanu, noi vă mulțumim și vă dorim mult succes în această minunată misiune pe care o aveți, de a împărtăși tinerilor din experiența dumneavoastră.

Și eu vă mulțumesc foarte mult.

Interviu realizat de Irina Hasnaș