Interviuri Înapoi

Interviu cu tenorul Ștefan Pop

Publicat: marți, 17 Decembrie 2013 , ora 14.54
Tenorul Ștefan Pop este absolvent al Academiei de muzică Gheorghe Dima din Cluj Napoca. Încă din anul 2007 a obținut distincții naționale și internaționale. În anul 2010 a fost laureat al concursului Operalia, organizat de Placido Domingo. Acest premiu i-a deschis cariera internațională devenind oaspete al unor importante teatre lirice din lume.

Ștefan Pop, bine ai venit din nou în România, de data aceasta, într-o partitură semnată Charles Gounod, un rol care cred că îți este foarte drag. Câteva gânduri -  ai participat deja la repetiții, cum ți se par colegii, cum ți se par regia și colaborarea cu prietenii tăi de-aici, din România?

Debutez în Faust. Este prima operă în franceză pentru mine. Este un rol să zicem mai complex decât celelalte, pentru că în prima scenă sunt bătrân, după care sunt tânărul cu care v-ați obișnuit în celelalte opere. Este o onoare să am ocazia să debutez în Faust făcut de marele regizor de teatru Alexandru Tocilescu. Spectacolul se desfășoară în memoria lui. Din punctul meu de vedere este un spectacol foarte reușit. Am fost la repetiția cu costume și m-am uitat din scenă, în părțile în care eu nu participam și arată foarte, foarte bine și abia aștept să văd reacția publicului. Ce nu-mi convine mie foarte tare este faptul că este un spectacol foarte lung. Dacă până acum eram obișnuit cu Elixir, foarte greu de cântat -  două ore eram pe scenă tot timpul, acum va trebui să aștept patru ore ca să cânt, aproximativ cam la fel, dar sunt pauze mari în care eu nu sunt pe scenă și e greu să-ți menții energia. Dar iubesc muzica franceză, nu mă gândeam că o să simt așa de bine și că o să-mi vină așa de bine.


Este primul rol în limba franceză pe care-l realizați?

Da. Este primul rol și sper ca de aici încolo să fiu mai acasă cu limba franceză. A fost un pic mai greu, dar începe să-mi placă.


După acest popas și debut în București, care vă sunt proiectele? Câteva dintre ele pentru anul 2014?

În sfârșit, o să fiu acasă de sărbători, cu familia, așa că o să duc un Crăciun creștinesc ortodox, care îmi lipsește de ceva vreme. Încep în ianuarie noul an la Hamburg, cu Rigoletto, după care o să debutez la Monte Carlo cu "L'elisir d'amore", va fi pentru prima dată. Probabil că o să merg la Tel Aviv să fac o "Traviată", cu marele dirijor Zubin Mehta. Voi merge din nou, cu Tatiana, cu "Faust" la Hong Kong, unde va fi tot pentru prima dată pentru mine. Voi debuta în "Boema" la Sala Pleyel, la Paris, în iunie, la Salzburg, în august, "Rosenkavalier".


V-ați gândit, domnule Ștefan Pop, să realizați și înregistrări?

Eu m-am gândit foarte mult și aștept momentul, vă spun sincer. Din cîte am înțeles de la impresarii mei, probabil că la Paris va fi prezentă o casă de discuri, așa că sper, aștept. Chiar este ceva ce îmi doresc din punct de vedere profesional să se întâmple cât de curând.Irina Hasnaș