Interviuri Înapoi

Interviu cu soprana Laura Tătulescu și pianistul Vlad Iftinca

Publicat: joi, 11 Septembrie 2014 , ora 16.30

Joi, 11 septembrie 2014, s-a încheiat sesiunea de înregistrări pe care au realizat-o în Studiourile Radio România soprana Laura Tătulescu și pianistul Vlad Iftinca. Materialul discografic, pe care îl realizează la invitația Radio România Muzical, va fi unul deosebit și va include lieduri din creația unor compozitori precum Claude Debussy, Richard Strauss și Charles Ives. Iată ce ne-au spus muzicienii despre proiect chiar în penultima zi de înregistrări.


Laura Tătulescu, Vlad Iftinca, vă apropiați de finalul acestei sesiuni de înregistrări realizate la invitația Radio România Muzical. Cum ați descrie această experiență, colaborare?

Laura Tătulescu: În primul rând aș vrea să spun că eu și Vlad ne cunoaștem de doi ani, prima noastră colaborare fiind la New York, la Carnegie Hall, unde am avut un recital…

Vlad Iftinca: De succes…

Laura Tătulescu: De succes într-adevăr și când a venit vorba de aceste înregistrări am spus că singurul cu care vreau să le realizez este Vlad. Și așa ne-am întâlnit la Iași, am repetat, am venit la București… A fost o atmosferă foarte frumoasă. Am avut sala mare la dispoziție.

Vlad Iftinca: Și o echipă foarte profesionistă!

Laura Tătulescu: Gabi Dină este cu "urechile pe noi", a fost minunată. Monica Cengher și toți ceilalți care ne-au fost alături au fost minunați. Ceea ce mi-a plăcut mie - când cânți cu sala goală se crează o atmosferă atât de intimă și atât de plăcută.

Vlad Iftinca: Spre rușinea mea, trebuie să recunosc că nu am mai fost în Sala Radio până acum, fiind plecat din țară de 22 de ani, dar trebui să spun că ceea ce aveți aici este minunat. Se cântă peste hotare în săli care nu au nici un fel de acustică și care nu ajută la nimic, dar sala pe care o aveți aici este efectiv o comoară.

Laura Tătulescu: Este într-adevăr o bijuterie și acustica este excepțională.


Care sunt principalele lucrări pe care le imprimați? Dacă puteți divulga, desigur?

Laura Tătulescu: Putem, sigur că da! Am înregistrat deja lieduri de Rahmaninov, Schumann, Charles Ives, Richard Strauss, un ciclu superb de Debussy "Chanson de Bilitis", care sperăm să vă placă.

Vlad Iftinca: Și mă bucur că am reușit să facem și Ives, care a fost un compozitor foarte bun american, dar care nu se cântă foarte mult în România. A scris 167 de lieduri, dar toate sunt comori de la cele foarte scurte până la cele atonale și dezvoltate într-un mod excepțional.

Laura Tătulescu: Și textele sunt deosebite… Văzând țesătura, cred că el a conceput aceste lieduri ca să fie mai mult spre parlando, nu peste tot, dar țesătura lor este destul de joasă și la nivelul vorbirii:

Vlad Iftinca: Ce este foarte interesant despre Ives este că nu a fost de profesie compozitor, făcea cu totul altceva, dar compozițiile lui au fost incredibile.

Laura Tătulescu: Și ne-am dorit un repertoriu cât mai divers. Unele lucrări se cântă de foarte multe ori și ne-am gândit totuși mult la ce am putea să facem cu înregistrările astea și am conceput o temă: "Natură și vise". Am găsit liedurile care se integrează în acest subiect.

Interviu realizat de Radu Mihalache