Interviuri Înapoi

Interviu cu soprana Anita Hartig

Publicat: joi, 5 Decembrie 2013 , ora 12.22

În 5 decembrie 2013, Institutul Cultural Român din Londra organizează o seară cu lieduri și arii interpretate de soprana română Anita Hartig și pianistul Mats Knutsson. Soprana Anita Hartig este în prezent una dintre cele mai de succes voci românești, cu spectacole la Covent Garden din Londra și Metropolitan din New York.


Anita Hartig, iată că pe 5 decembrie te vei afla la Institutul Cultural Român din Londra. O seară de lieduri. Ce vei interpreta și alături de cine vei fi?

Mă bucur să vă reaud, mă bucur că interviurile noastre devin oarecum o tradiție. ICR mi-a făcut o invitație acum o lună și jumătate să susțin un recital la Londra și am acceptat cu mare drag. Mă va acompania Mats Knutsson - corepetitor la Opera din Viena, un mare muzician. Este o chimie frumoasă între noi și, așadar, m-am bucurat să-l invit pe dumnealui să susținem un recital pe data de 5 decembrie…


Cu un foarte interesant program - George Enescu, Richard Strauss, Mozart, Catalani, Puccini și Gounod.

Da, pentru că am vrut să cânt și câteva lieduri de Richard Strauss, de George Enescu, dar tot ce am ales cred că va fi interesant și pentru public și pentru mine, mai ales că unele lucrări nu le-am prezentat încă niciodată în fața publicului.


Ce va urma după apariția ta la Londra în cadrul Institutului Cultural Român?

Voi pleca la Deutscheoper Berlin, unde voi avea un debut cu La Boheme alături de Teodor Ilincăi, iar după aceea o să revin la Viena cu Nunta lui Figaro - asta prin ianuarie. Apoi voi plecat la Munchen cu Liu în Turandot, iarăși debut. Sunt plină de debuturi și de emoții…


Crezi că o seară de lieduri este benefică în cariera unei soliste de operă?

Absolut. Ești doar tu și ești responsabil pentru tot - într-un spectacol de operă ai costume care te ajută, ai machiaj, ai decor, ai partener, ai lumini, ai elemente ajutătoare. La un recital de lied, însă, ești tu responsabil să faci, să creezi atmosfera, să creezi cu vocea ta și cu culorile, intensitatea vocii un întreg spectacol într-un singur lied. Asta este o provocare enormă. Se lucrează mult mai fin, e ca un goblen, e foarte detaliat un astfel de recital. Întotdeauna m-am ținut la distanță de așa ceva, dar trebuie început cândva, nu-i așa?


Trebuie să accepți această provocare, de fapt.

Sigur că da.


Anita Hartig, îți dorim mult succes și îți mulțumim că, din când în când, ne dezvălui câteva dintre proiectele tale.


Interviu realizat de Irina Hasnaș